Znanstvenici počeli s pripremama za golemi asteroid protiv kojeg Zemlja nema šanse

0
6
Foto: Pixabay

NASA je počela pripreme za prolazak asteroida 99942 Apofis kraj Zemlje, nazvanog Bogom kaosa, koji će proletjeti kraj Zemlje 2029. godine. Asteroid veličine 340 metara i mase od 27 milijuna tona proći će unutar samo 30.580 kilometara od Zemljine površine. Apofis je jedan od najvećih asteroida koji će proći tako blizu Zemljine površine. U slučaju sudara sa Zemljom oslobodila bi se energija od 1480 megatona TNT-a (atomska bomba na Hirošimu oslobodila je energiju od 0,015 megatona) pa bi moglo doći do uništenja cjelokupnog života, piše Express.co.uk.

Asteroid bi se trebao približiti Zemlji bliže od komunikacijskih i vremenskih satelita u orbiti. Većina satelita u Zemljinoj orbiti kruži u geostacionarnoj orbiti udaljenoj 36.000 kilometara od Zemlje. Budući da Apofis putuje brzinom od gotovo 40.233 km/h, samo malo bi skretanje s putanje značilo katastrofu za život na Zemlji, prenosi RTL.

Veličina i blizina asteroida Apofis Zemlji doveli su do toga da je svrstan u potencijalno opasan asteroid (PHA), a NASA pokušava doznati što je više toga o asteroidu kako bi spriječila moguće daljnje probleme u budućnosti. Budući da će asteroid proći kraj Zemlje 2029. godine, NASA-ini znanstvenici svjesni su da se putanja njegove orbite također može promijeniti, što stvara bojazan od sudara s našim planetom.

Očekuje se da bi asteroid trebao izrazito zasvijetliti na nebu te proletjeti velikom brzinom. Putovat će toliko brzo da će u minuti prijeći širinu Mjeseca i biti jarko osvijetljen poput zvijezda na noćnom nebu. Prema nekim istraživačima, golema stijena ipak nije razlog za zabrinutost jer je šansa da asteroid pogodi Zemlju 1 naprema 100.000. NASA-ino istraživanje te stijene dok bude letjela pokraj Zemlje bit će sjajna prilika da svijet nauči nešto više o sličnim asteroidima.

Astronom David Farnocchia rekao je kako već znamo da će bliski susret sa Zemljom promijeniti Apofisovu orbitu. “Ali naši modeli također pokazuju kako bliski pristup može promijeniti način na koji se ovaj asteroid vrti i moguće je da će doći do nekih promjena na površini, poput malih odrona.”

Znanstvenici su procijenili i putanju asteroida dok bude prolazio pokraj planeta. Prvi će put biti vidljiv golim okom kad stigne na noćno nebo nad južnom hemisferom te će preletjeti preko istočne do zapadne obale Australije. Nastavit će putovati svijetom i prijeći Indijski ocean na putu do SAD-a. S dolaskom večeri u SAD-u, bit će nad Atlantskim oceanom. Zbog goleme brzine asteroid će preletjeti ocean za jedan sat te nastaviti letjeti dalje u svemir.