Mnoge tvrtke skeniraju poruke e-pošte svojih korisnika kako bi unaprijedile proizvode, no ponekad i njihovi zaposlenici moraju pročitati poruku, a Google nema ništa protiv toga. Isto je i sa ostalim pružateljima usluga e-pošte u čijim uvjetima korištenja nigdje nije zabranjeno čitanje tuđe pošte.

Zaposlenici koji rade za stotine tvrtki koje se bave razvojem softvera čitaju privatne poruke korisnika Gmaila, prenosi Business Insider.

Prije godinu dana Google je obećao da će prekinuti skeniranje pristigle pošte svojih korisnika, ali tvrtka nije učinila mnogo kako bi zaštitila sandučiće od programera softvera trećih strana. Korisnici Gmaila koji su se prijavili za ‘usluge temeljene na e-pošti’ kao što su ‘usporedbe cijena za kupnju’ i ‘automatizirane usluge za planiranje puta’ najčešće su u opasnosti da njihove poruke budu pročitane, prvi je objavio The Wall Street Journal.

Stotine programera elektronički ‘skeniraju’ pristigle pošte ljudi koji su se prijavili za neke od tih programa, a u nekim slučajevima zaposlenici ih doista čitaju. Google je odbio komentirati.