Zrenjaninski biskup Ladislav Német: Ikona u Beloj Crkvi na kojoj je blaženi Alojzije Stepinac gorio u paklu obojana je u bijelo

  0
  FOTO: FACEBOOK/TWITTER / PRAVOSLAVNA CRKVA SV. JOVANA BOGOSLOVA U MJESTU BELA CRKVA U VOJVODINI, BL. ALOJZIJE STEPINAC I MONS. LADISLAV NÉMET

  Portal Direktno prvi je objavio vijest o sramotnoj freski u crkvi svetoga Jovana Bogoslova (Ivana apostola) u banatskom mjestu Bela Crkva, a tko zna kada bi se uopće čulo za spomenutu crkvu i fresku da se čitatelj portala Direktno (podaci poznati redakciji) po povratku iz Srbije u Zagreb nije oglasio o svemu i poslao nam informacije i fotografije sporne freske te je tako “umjetnost” iz Banata došla u fokus javnosti. Obrat u ovoj priči dogodio se  petak navečer kada je zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislav Német potvrdio je za IKA-u da je sporna ikona obojana u bijelo.

  Podsjetimo, u crkvi je, kako smo pisali, bio naslikan lik blaženog Alojzija Stepinca kako gori u paklu. Freskopisac i “umjetnik” Zoran Selaković, rođak aktualnog srpskog ministra vanjskih poslova Srbije Nikole Selakovića, smjestio je u scenu Strašnog suda i našeg kardinala Stepinca.

  Ovakav primjer je jedinstven jer do sada nije zabilježeno ništa slično niti u pravoslavnoj ni u katoličkoj crkvi.

  Tradicija ‘ne zadiranja u svece’ prekinuta u procesu kanonizacije hrvatskog kardinala, kojeg je papa Ivana Pavao II. proglasio 1998. godine blaženim kao žrtvu represivnog komunističkog sistema, a papa Franjo je pak zaustavio postupak kanonizacije i sazvao zajedničku komisiju Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve koja je trebala razmotriti optužbe iz Srbije, utemeljene na optužnici komunističkog suda 1946. godine, a prema kojima je Stepinac bio aktivni sudionik u ustaškim zločinima prema srpskom i židovskom narodu za vrijeme NDH.

  Spomenuta komisija je u nekoliko navrata iznosila argumente ‘za’ i ‘protiv’ Stepinčeve kanonizacije, ali po svemu sudeći srpska strana nije zadovoljna jer je rad Komisije završio bez zaključka.

  Dokumenti koje je iznijela hrvatska strana, a koji navode kako Stepinac nije bio ustaški ideolog nego je je izravno od ustaških zločinaca spašavao Srbe i Židove i Hrvate, ponešto su ublažili stavove vrha SPC-a, pa je patrijarh srpski Porfirije svojevremeno izjavio kako “ne vjeruje da je nadbiskup Alojzije Stepinac izravno bio umiješan u zlodjela”, ali je i naglasio da “ima problem s nekim njegovim postupcima, riječima i stavovima”. Njegova je ocjena da su obje strane ostale na svojim pozicijama, a uvjeren je da će se “pronaći lakši” kojim će se dalje ići “u najmanju ruku bez trzavica i problema, što će biti na korist oba naroda” – i Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

  Protonamjesnik Bele Crkve: ‘Nigdje nije naznačeno da je to Stepinac’

   Stefan Jovičić, protonamjesnik crkve u Beloj Crkvi u tome ne vidi nikakav problem, kao što ni na freski ne vidi Stepinca.

  “Meni taj ne liči na Stepinca, ali svatko ima svoje viđenje nekog lika. Kardinal jest u pitanju, ali nigdje nije naznačeno da je to kardinal Stepinac i ne znam kako je netko zaključio da je to on”, rekao je između ostalog Jovičić objašnjavajući kako je na toj freski više od 160 likova pa da se na njoj nalazi i pravoslavni svećenik te da to “nije freska pakla nego Strašnog suda Božjeg”.

  Uzevši u obzir objašnjenje protonamjesnika Jovičić čudi činjenica da se na osebujnoj freski nije našao primjerice patrijarh Pavle kojeg je ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan nazivao vrhovnim komandantom ’90-ih godina ili pak četnički pop koljač Milorad Vukojičić Maca (skraćeno od macola, oružje kojim je ubijao ljude da bi uštedio municiju), a koji je kanoniziran je i proglašen svecem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

  Iznenađujući obrat

  Nakon što je portal Direktno prvi objavio vijest o kontroverznoj ikoni u pravoslavnoj crkvi sv. Jovana bogoslova u mjestu Bela Crkva u Vojvodini, u petak navečer došlo je do obrata u ovoj priči. Zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislav Német potvrdio je kako je sporna ikona obojana u bijelo.

  “Sve vijesti o Beloj Crkvi i ikoni Stepinca u paklu su passé. Ikona je obojana u bijelo”, kratko je izvijestio zrenjaninski biskup, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar također je komentirao kontroverznu fresku kazavši da je riječ o “vrijeđanju Boga”.

  “Najprije u ime naše mjesne Crkve molim za oproštenje sve katolike u Hrvatskoj i čitav hrvatski narod što nismo prije saznali za ovaj slučaj. Tim više jer mi biskupi i župnici iz svih ostalih biskupija jave kada god se naiđe na kakav problem. Čudim se da naša Katolička Crkva tu u Srbiji, a to se dogodilo na području Zrenjaninske biskupije, to nije otkrila”, kazao je Hočevar te dodao kako će zamoliti susret s parohom spomenutog hrama kao i susret s župnikom tog kraja.

  Zanimalo nas je i što o svemu misli službena Katolička crkva u Hrvatskoj pa smo poslali upit tiskovnom uredu Hrvatske biskupske konferencije, a odgovor još nismo dobili. Ako dobijemo, njihov odgovor objavit ćemo naknadno.

  IZVOR: Direktno.hr
  Ivica R.