13 C
Split

Župan Blaženko Boban najavio uspostavu “Centra izvrsnosti za prirodoslovlje”

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Na današnjoj konferenciji za novinare, župan Blaženko Boban je najavio uspostavu četvrtog županijskog CI – Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja, koji će uz već uspostavljene Centre izvrsnosti matematike, informatike i novih tehnologija, integrirati područja biologije, kemije i fizike.

Informacije o programima, postupcima upisa i budućim aktivnostima ovog projekta, uz župana Bobana, predstavili su: pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić, koordinator Centara izvrsnosti SDŽ Ivica Zelić, pomoćnik pročelnika Ilija Krišto te ravnateljica Prirodoslovne tehničke škole Split i voditeljica Centra izvrsnosti prirodoslovlja Marija Pustak.

U uvodnoj riječi na današnjoj konferenciji za novinare, župan je zahvalio svim suradnicima koji su vrijedno radili na projektu, svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola koji su prepoznali važnost rada s darovitom djecom te svim učenicima koji su svojim rezultatima na državnim natjecanjima potvrdili uspješnost rada dosadašnja tri Centra izvrsnosti. Župan je istaknuo da je županija dosad izdvojila 2 milijuna kuna za projekt CI, te da smo uz grad Zagreb i Zagrebačku županiju, jedina Županija koja je uspješno aplicirala i dobila sredstva EU fondova za dva regionalna centra kompetencije: Turističko-ugostiteljska škola i  Obrtna tehnička škola iz Splita.

– Moram kazati kako obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj na određeni način nije  posvetio dovoljno pažnje nadarenoj djeci. Hoće li ova nova reforma to promijeniti ostaje nam vidjeti. Splitsko dalmatinska županija pokrenula je Centre izvrsnosti i iz prirodoslovlja, odnosno kemije, fizike i biologije. Sa već postojećim centrima izvrsnosti iz matematike, informatike i robotike doći ćemo do brojke od gotovo 400 djece i 100 mentora – kazao je župan, te nastavio: – Posebno me veseli što su uz ravnatelje naših škola ove naše aktivnosti prepoznali i roditelji. Želim istaknuti da ćemo do kraja godine, a najkasnije do početka sljedeće kalendarske godine, osnovati i Ustanovu Centara izvrsnosti po uzoru na mnoge europske zemlje a prije svega po uzoru na Izrael s kojima imamo tijesnu suradnju po tom pitanju. Raspisani natječaji za Centre izvrsnosti ne odnose se samo na škole kojima je Splitsko dalmatinska županija osnivač. I sada u Centrima imamo djece koji pohađaju škole u gradu Splitu, djece iz drugih županija, ali i djece iz privatnih škola koji se javljaju na natječaj. Ustanova koju planiramo formirati biti će ustanova koja će djecu koja prođu kroz Centre, koja završe srednjoškolsko obrazovanje, odu na fakultete koje upišu i završe ih, sutra postanu i sami mentori nekoj budućoj darovitoj djeci – naglasio je župan.

Novinarima se obratila i ravnateljica Prirodoslovne Tehničke škole, prof. Marija Pustak.

– Zahvaljujem se svima, posebno županu koji je omogućio da Prirodoslovna škola bude domaćin Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja. Ovim putem pozivam sve učenike da se jave na natječaj Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja, jer je ovo prvi put da je program prirodoslovlja interdisciplinaran, što znači da povezujemo kemiju, fiziku i biologiju u jednu cjelinu.

Pročelnik županijskog upravnog odjela za prosvjetu, tehničku kulturu, kulturu i šport, prof. Tomislav Đonlić je istaknu ono po čemu se Splitsko-dalmatinska županija razlikuje od ostalih koji rade s darovitom djecom: – Stvaramo sustav kroz koji školske stručno-razvojne službe prepoznaju darovitu djecu, potičemo kompetitivnost nastavnika i učenika, šaljući tako poruku cijelom obrazovnom sustavu u Hrvatskoj. To je prepoznato i na međunarodnoj razini, pa vas samo kratko podsjećam na konferenciju koju smo ovdje u Splitu organizirali u ožujku ove godine, na kojoj su uz naše prijatelje iz Centra izvrsnosti Države Izrael, sudjelovali stručnjaci iz Njemačke, Mađarske i drugih europskih zemalja.  S uspostavom četvrtog centra izvrsnosti iz prirodoslovlja zaokružujemo STEM područje, ali nastavljamo dalje.

Ivica Zelić, koordinator Centara izvrsnosti, je novinarima kroz power-point prezentaciju predstavio bitne činjenice o sva četiri Centra izvrsnosti te ih zamolio za najavu testiranja učenika i pozvao na otvaranje Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja, 20. listopada u srednjoj Prirodoslovnoj Tehničkoj školi u Splitu.

Izvor: dalmacija.hr

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img