Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potpisao je danas (četvrtak) ugovore s ukupno 93 korisnika potpore iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko dalmatinske županije za razdoblje od 2014. do 2020. Predmet potpore je dodjela namjenskih bespovratnih novčanih sredstava iz proračuna Splitsko dalmatinske županije u okviru dvije mjere i to za početnike u poduzetništvu i za očuvanje tradicijskih djelatnosti. Župan je naglasio da je ovo izuzetno važan projekt za Splitsko-dalmatinsku županiju.

– Od onog programa za poticaje razvoja gospodarstva ovo je druga po redu mjera za 93 gospodarstvenika koji su danas potpisali ugovore. Veseli me činjenica je 36 posto njih iz ruralnog dijela naše županije. Poticaj njima znači dodatna radna mjesta u županiji. Isti oni koju su potpisali ugovor ove godine, moći će to napraviti i dogodine, ali pod uvjetom da imaju dodatnih zaposlenih u svojim tvrtkama. Poticajima smo pokrili sve gospodarske grane osim ugostiteljstva i maloprodaje. Svake sljedeće godine će dobivati poticaje i mjere na temelju ugovora kroz ovaj program, ali je povećanje broja zaposlenih nužno. Iznosi se pojedinačno kreću do maksimalnih 50 tisuća kuna, a mnogi od njih će zbog toga pokrenuti i mali obrt i proizvodnju na svom području – kazao je župan.

Dodao je da je za ovu podmjeru izdvojeno 2 milijuna kuna. – Imali smo prvu mjeru o kreditiranju, sljedeća se odnosi na energetsku učinkovitost obiteljskih kuća. Do konca kolovoza očekujemo prijavu tih mjera. Nadam se, kada iziđu podaci za 2018. godinu, da će se za područje Splitsko-dalmatinske županije vidjeti bitna razlika i u gospodarskom segmentu, ali i u onom demografskom – zaključuje župan. Jedan od poduzetnika koji je dobio županisjki poticaj je Josip Martić (31) iz Dentalnog laboratorija u Splitu.

“Svu papirologiju sam obavio u jedan dan”

– Ovaj poticaj je značajan jer je nastavak ulaganja u posao. Dobio sam oko 50 posto traženih sredstava koje ću uložiti u kupnju novog softvera. Posao sam pokrenuo u veljači prošle godine i trenutno imamo šest stalnih poslovnih partnera. Posao za sada dobro ide, zadovoljan sam.

Uz dosta rada, svakome se pruža prilika opstati na ovom zahtjevnom tržištu. Ovo je prvi županijski natječaj na kojeg sam se javio. Sam postupak je dosta jednostavan, u jedan dan sam riješio papirologiju. Mjesec dana sam čekao objavu rezultata. Nisam se oznojio za poticaj kojeg sam dobio i zato sam zahvalan – kazao je Martić. Bespovratni poticaji za promjenu krovova, prozora i grijanja te obnovu fasada Inače, već sutra će Županija predstaviti novi županijski projekt energetske obnove obiteljskih kuća u sklopu kojeg će građanima davati bespovratne poticaje za promjenu krovova, prozora i grijanja te obnovu fasada.