161. GODIŠNJICA NAJSTARIJE HRVATSKE STRANKE, HRVATSKE STRANKE PRAVA

  0
  Foto: Public domain

  Piše: Vanja Zlatović

  Dok postoji pravo jačega, nitko nije siguran ni za košulju. (Ante Starčević)

  Univerzalni intelektualac i jurist, Ante Starčević je stekao kod svojih pristaša i šire titulu i status Oca domovine, hrabar i prosvijećen, gorljiv zastupnik nacionalne države i neovisnosti od (tada) habsburške stvarnosti, Starčević je bio nositelj narodne u nacionalnom, narodne u socijalnom, protuklerikalne i svake druge nepodložnosti i slobode. U zamišljenoj putanji klatna političke dijagnostike koja se kreće lijevo-desno, njega je nemoguće povijesno odrediti, Starčević je i nacionalist (nikako rasist, i nikako naciju ne osjeća genetikom nego uvjerenjem), i tragom prvog je suverenist i pristaša narodne kulture, jednako i prvi hrvatski sekularist. Tjelesno i ideološki hrabar, vizionar i vjeran dobrobiti domovine ali i čitavog svijeta.

  1883. u časopisu Sloboda, Starčević postavlja svoj konačni stav političkog hrvatstva kao opredijeljenosti slobodi i države i onoj socijalnoj, ovo nije nikad bilo kod Starčevića odvojivo-

  Glavna je stvar, da svi rade za narod i za domovinu, a neka se zovu kako im drago… Naše cepanje, naša nesloga stoji samo zato što ih izvana uzdržavaju i ojačuju… mi ne verujemo, da je gladnu i na studeni na pr. Srbu drugačije, nego na pr. Hrvatu… Zato makar se svi proglasili za Hotentote ili nas se svaki zvao posebnim imenom, samo da budemo svi slobodni i srećni!..

  Pristaša visokih vrijednosti francuske revolucije, borac i protiv ostataka kmetstva i svake eksploatacije, branitelj hrvatske slobode i napretka, nije stekao poštovanje samo svog vremena, nego je putokaz koji se tek otkriva. .

  S hipotekom činjenice da je više osnivača Ustaškog pokreta poštivalo i pozivalo se na Starčevića, da su taj identitet pravaštva isticale sigurnosne poluge bivše države, ali i interesne ekstenzije tog vremena u modernu hrvatsku državnost, pa i da se dio pravaša osjećao i nalazio u tom identitetu, HSP mora dalje. Dužna je ići dalje, u jače, prisutnije i svjetlije. Veliko ime nosi.

  Suradniku i prijatelju portala, vjernom pravašu u sadržaju i djelovanju, Dragi Markoviću, za čast i ohrabrenje. Ali i svima, istine radi, i pouke i razuma.