23/06/21

5G mreža dostupna u Karlovcu, Zadru i još 8 hrvatskih gradova

Must Read

Hrvatski Telekom nastavlja s uvođenjem komercijalne 5G mreže diljem Hrvatske, a od jučer je 5G signal dostupan u novih deset gradova: Dugom Selu, Karlovcu, Krapini, Ninu, Poreču, Rovinju, Slavonskom Brodu, Umagu, Velikoj Gorici i Zadru, čime su 5G signalom pokrivena 34 hrvatska grada i 1,5 milijuna stanovnika Hrvatske, piše Poslovni dnevnik.

5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari – brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti.

Da bi mogli koristiti mogućnosti korištenja 5G mreže, osim što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom, treba imati i 5G kompatibilan uređaj.

U HT-u navode da 5G mreža trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama, a Hrvatski Telekom je u ožujku ove godine prvi započeo i s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu.

dp

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Misli Dida Andrijice (18): Jesmo li mi u našoj Rvackoj, ili socjalističkoj republici!??

Zdravi bili dico moja! Đavameodnija ako ja više znaden koja je ovo Država?!! Od petoga miseca otkad su rutaši...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img