60 dolara po barelu: Zemlje EU konačno su pristale ograničiti cijene ruske nafte 

0
Foto: Screenshot

Zemlje Europske unije, nakon dugih rasprava, dogovorile su maksimalnu cijenu ruske nafte na razini od 60 dolara po barelu, čime je otvoren put provedbi šireg dogovora zemalja “velike sedmorke”.

O tome izvještava Bloomberg pozivajući se na poljskog diplomata. Sve do posljednjeg, Poljska je zahtijevala da se uspostavi stroža granica cijene nafte iz Ruske Federacije. 

Naknadno je ovu informaciju za Reuters potvrdio i poljski veleposlanik pri EU Andrzej Sados.

Precizirao je da je Poljska pristala postaviti ograničenje cijene ruske nafte za izvoz morem na razini od 60 dolara po barelu, što bi omogućilo EU da službeno odobri sporazum tijekom vikenda.

Nakon dugih pregovora, Poljska i baltičke zemlje uspjele su postići dodatne uvjete u okviru mehanizma ograničenja cijena ruske nafte, uključujući mogućnost revizije cijene svaka dva mjeseca.

Agencija napominje da će granica od 60 dolara po barelu biti viša od cijene ruske nafte u zapadnoj Rusiji, ali niža nego u njezinom azijskom dijelu. Cijena barela Urala pala je na 45,31 dolar za barel u luci Primorsk na Baltičkom moru početkom ovog tjedna, prema Argus Media.

Diplomati su pokušavali pronaći razinu koja je dovoljno atraktivna za Rusiju da nastavi izvoziti naftu, ali ne bi dobivala višak profita od njezine prodaje.

SAD je prvi put predložio ograničenje maksimalne cijene ruske nafte zbog straha da su sankcije EU-a, koje bi trebale stupiti na snagu 5. prosinca, toliko oštre da će zaustaviti izvoz nafte iz Ruske Federacije i izazvati značajan porast svjetskih cijena. U isto vrijeme, mehanizam ograničenja cijena omogućit će kupcima koji ga se zadrže pristup uslugama osiguranja i transporta ruske nafte koje pružaju europske tvrtke.

Kako se navodi, Poljska je posljednja zemlja EU-a koja je inzistirala na postavljanju najniže moguće granice cijene nafte iz Ruske Federacije, a morala je pristati na ponudu ostalih zemalja. Umjesto toga, Litva i Estonija, koje su također zagovarale oštriji stav, podržale su ranije dogovoreni plan. S druge strane, ograničavanje cijene ruske nafte na razini od 60 dolara po barelu već je podržano u SAD-u. 

Podsjetimo, od prošlog tjedna zemlje EU-a ne mogu se dogovoriti o ograničenju cijene ruske nafte koja se izvozi morem. Vremena za odluku ostaje sve manje jer 5. prosinca stupa na snagu zabrana uvoza ruske nafte iz EU-a, a za dva mjeseca zabrana uvoza ruskih naftnih derivata.

Prema Bloombergu, većina europskih zemalja inzistirala je na ograničavanju cijena na 65-75 dolara po barelu. Međutim, neke zemlje EU predložile su postavljanje niže granice cijena. Konkretno, Poljska je zahtijevala ograničenje cijene za izvoz ruske nafte na razini od 30 dolara po barelu. Prema Politicu, uvođenje ove razine podržale su i baltičke zemlje . Publikacija je napomenula da se protive cjenovnoj granici iznad 60 dolara.

Istodobno, krajem studenog cijena ruske nafte tipa Ural pala je ispod razine o kojoj zemlje Europske unije razgovaraju u okviru provedbe mehanizma price cap-a