Ante Franić: Moramo udariti šakom o stol i pobuniti se protiv maćehinskog odnosa HDZ-a i HŽ-a prema Splitu

0
Foto: Drugopolje org

Sramota je da je Split zahvaljujući HDZ-ovim Hrvatskim željeznicama spao na jednu dnevnu željezničku liniju sa Zagrebom, dok je noćni vlak ukinut, smatra Ante Franić, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti

“Dok se to događa lokalni Plenkovićevi poslušnici šute. Šuti župan Blaženko Boban, koji je znao za ovu sramotnu odluku HŽ-a, a zajedno s njim i HDZ-ove splitske uzdanice Vice Mihanović i Andro Krstulović Opara. 

Splitu je HDZ očito namijenio ulogu zapećka Hrvatske i Europe. Ne radi se tu samo o prijevozu putnika. Kapacitet pruge za teret je minimalan. Kad država ukida vlakove prema Splitu i Dalmaciji i u prugu ulaže tek mrvice, onda neka nam smanji cijenu goriva za 20 lipa po litri. Naime, mi iz svake litre goriva plaćamo 20 lipa HŽ Infrastrukturi koja je i “ugasila svjetlo” na pruzi prema Splitu. Dok HŽ zaustavlja vlakove prema Splitu mi im plaćamo cijenu litre goriva svaki put kad napunimo prosječan spremnik automobila.

HDZ i HŽ guše Split zbog interesa cestovnih prijevoznika, dok se istovremeno ulažu milijarde kuna u modernu elektrificiranu dvotračnu prugu Rijeka – Zagreb – Mađarska. Tko će ulagati u Split i Dalmaciju kad nas se hrvatska Vlada na ovaj način odriče!?

Kako bi se uspješno razvijao, Split mora imati modernu elektrificiranu dvotračnu željezničku vezu i imat će je! Gradsko vijeće Splita izglasalo je prijedlog SDP-a da se Split priključi na Mediteranski koridor EU-a i naša pruga modernizira iz EU fondova kao i zagrebačko-riječki pravac. Ali nakon toga premijer Andrej Plenković nije mrdnuo prstom, kao ni HDZ-ov gradonačelnik Krstulović Opara. Moramo udariti šakom o stol i pobuniti se protiv maćehinskog odnosa HDZ-a i HŽ-a prema Splitu. Kad postanem gradonačelnik borit ću se za interese Splita i Dalmacije! Neću dati mira Plenkoviću dok ne pokrene gradnju moderne željeznice prema Splitu! Dignimo glas kontra HŽ-ovom mraku i HDZ-ovoj sili!”, poziva na pobunu kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita.

dp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here