Foto; Screenshot Saborska TV

Ante Prkačin, saborski zastupnik Domovinskog pokreta za portal Direktno govorio je o skorašnjem glasanju o obuci ukrajinskih vojnika te kako će klub zastupnika Domovinskog pokreta glasati u petak. Prkačin je također govorio i o njegovom odnosu s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Upitan koje je njegovo mišljenje o obuci ukrajinskih vojnika te kako će glasati u petak, Prkačin je dao kratak i jasan odgovor.“Mi ćemo biti protiv”. Na potpitanje “Svi?”, odgovara “Gotovo svi. Jedini izuzetak za kojeg nisam siguran je gospodin Hasanbegović. A mi ćemo svi glasati protiv”, jasan je Prkačin.

Mnoge stranke su podijeljene oko pitanja obuke, imamo brojne najave da će jedan dio pojedinih stranaka glasati za, a drugi protiv.

Osvrnuo se na razjedinjenost u pojedinim strankama po tom pitanju.“Da se na vrijeme raspravi i da je zastupnicima do kraja jasno o čemu se radi, ja bih tada tražio da bude jedinstvena odluka. Međutim, imate dobar dio zastupnika koji ne znaju o čemu se zapravo radi. Ima i puno novinara koji znaju o čemu se radi, ali oni namjerno pogrešno pišu o tome da mi glasamo hoćemo li podržati Ukrajinu ili smo za Putina, a to uopće nije tako. U petak mi nešto drugo podržavamo. Mi ćemo podržati, ili nećemo, arogantnost premijera Andreja Plenkovića. Eh, da je još toliki, ja ga podržati neću jer točno znam o čemu se radi.

Dakle, pola vaših kolega ne zna i javnost ne zna da je Europska unija po principu ‘žaba vidjela gdje se konji kuju pa je digla i ona nogu’.

Ona ide paralelizam NATO-u raditi. NATO vrlo uspješno i vrlo efikasno pomaže Ukrajini. EU ima pravo skupljati rižu, grašak, grah, mrkvu i ono meso 30-40 godina staro iz skladišta i pomagati Ukrajini. A što se tiče volje i pomoći, to NATO radi besprijekorno, ali eto EU donijela odluku o obuci”, istaknuo je Prkačin.

Dodao je i da se “naša država trese zbog jedne odluke koja nije uopće obavezujuća”.

“To je odluka koju možemo kao članica EU podržati ili ne podržati. A kod nas je to pitanje života i smrti. Očito nekome od europskih vrhunskih diplomata, vodećih ljudi paše da ta njihova poluglupost i neozbiljnost ima što veću potporu pa je naš premijer svojom slobodnom voljom odlučio poslati ministra da prihvati taj cirkus”.

Stvar je učinjena rutinski’

“U takvoj smo situaciji da se naša Vlada i premijer Vlade morao izravno obratiti predsjedniku RH Zoranu Milanoviću jer oni suodlučuju o problematici poput te. Međutim, stvar je učinjena rutinski, kao što se inače činilo. Ministar obrane ili ministar vanjskih poslova se javi predsjedniku i to prođe, 45 puta je prošlo i sad ne prolazi? Ali ne shvaćaju siromasi da su oni do sada imali iz istog jata i ministra vojske i predsjednika, a sad u liku predsjednika imaju neprijatelja političkog. Znači to više ne prolazi”, poručio je Prkačin.

“Da je Andrej Plenković prihvatio moj prijedlog od prije 20 mjeseci da se obračuna sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sa skandaloznim ugovorom i povlaštenim tretmanom Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, bezrezervno bih ga podržao, ali on je bahat, bezobrazan, ne prepoznaje i ne pokriva nacionalni interes i ja s njim idem u rat do kraja. Preko dvije godine sam ga trpio, sada više neću. Imat će sa mnom više problema nego s Pavličekom, Raspudićem, Grmojom i Vidović Krišto. Politika koju Andrej Plenković vodi je izdajnička, ja sam to trpio i više neću”, oštro je poručio.

Milanović je raskrinkao drevnu bošnjačku politiku i laži sarajevske čaršije’

“Hasanbegović neće glasati zato što jednako mrzi i Plenkovića i Milanovića. Međutim, sad Milanovića ipak mrzi malo više zato što je raskrinkao drevnu bošnjačku politiku i laži sarajevske čaršije. Ali on je na čelu države, a ne poznaje nacionalnu povijest. Još gore, on je poznaje iz izvora zvanog otac i sin Goldstein, to je katastrofa. Što se tiče BiH i Hrvata u BiH, sam Bog im je poslao Zorana Milanovića. Kada je Zoran Milanović stao na stranu Hrvata iz BiH onda je hrvatska ljevica, koja je činila najgore zlo Hrvatima u BiH svojim pričama ‘tražite svoja prava i svoju pravdu u Sarajevu, a ne u Zagrebu’, prestala napadati Hrvate u BiH.

Nakon toga su se Plenković i HDZ morali založiti da popravi stanje Hrvatima u BiH. Hasanbegović je inteligentan čovjek koji to razumije i njemu je Milanović dušman i on će podržati onoga koji mu je u ovom trenutku manji dušman”, rekao je Prkačin.

Često se u hrvatskoj javnosti može čuti da oporba radi na daljinski upravljač Zorana Milanovića. Prkačin na takve navode odmahuje rukom.

“To su oni koji nemaju pameti, ideje, a nemaju ni muškosti. Pa da mi je predsjednik stranke 1000 puta, 1000 puta bi ga pitao što to radi. To je Plenković rekao, zar ne? Plenković kaže da su oni koji neće podržati tu odluku ‘politički nepismeni’ i da podržavaju ‘tupavu politiku Zorana Milanovića’. Pa bili ja mogao biti malo politički pismeniji i od jednog i od drugog? Da bi imao političku pismenost potrebno je poznavati povijest, evo recimo u BiH, potrebno je poznavati povijest BiH i povijest ovih prostora.

Ja to znam bolje i od jednog i od drugog. Meni da on kaže da sam ja politički nepismen, a ja kada mu postavim pitanje u Saboru on zine i okreće očima. Ja mu pričam da znam da je 27. srpnja na ražnju pečen katolički svećenik, 27. srpnja 1941., on je to prvi put čuo, a dao je 100.000 kuna da se obilježi taj dan Antifašističke borbe. Doduše tu su on i Milanović na sličnoj liniji, Milanović baš i nije za to da se to slavi, ali i on antifašističke priče priča”, nastavlja Prkačin.

Ishod glasanja’

Upitan je Prkačin da prognozira ishod glasanja u Saboru u petak, odnosno hoće li biti dovoljno glasova za.

“Neće, ali njemu je svejedno, rekao je da on pobjeđuje i ovako i onako, ali ja se bojim da on gubi i ovako i onako”, odgovorio je Prkačin.

Pavliček je ranije rekao da bi izglasavanje obuke moglo narušiti ugled oporbe. Prkačin se s tim ne slaže.

“Pa ne znam baš koliko će im narušiti ugled. Hrvatski čovjek politiku gleda navijački i većina će i nastaviti navijati za svoje. Rušenje ugleda jednog političara u javnosti, to ide polako, evo ovako kako sam ja to započeo. Ja ću mu svaki put ponavljati i pitati ga je li više novca iz proračuna dobiva porfirije Perić, aktualni patrijarh srpske Pravoslavne crkve, koji još uvijek dobiva plaću kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Dobiva li više novca iz državnog proračuna on ili braća Sinković koji su proslavili Hrvatsku po cijelom svijetu? Pravi domoljub poštiva nacionalnu vojsku i nacionalni sport, a on ne poštiva ni jedno ni drugo i meni ga je puna kapa”, zaključio je Prkačin.