Foto: Screenshot HRT

Prošla godina bila je rekordna za posao s tunama generala Ante Gotovine. Investicije u koje je ušao zadnjih godina pokazuju se više nego isplativim. Njegova tvrtka Pelagos net farma lani je zabilježila nikad veću dobit, a porasle su i ostale poslovne brojke, donosi tportal.

Gotovina je ušao u marikulturu 2013. godine u partnerstvu s prijateljem Milanom Mandićem, suvlasnikom tvrtke Jadran tuna iz Biograda. Njihova tvrtka Pelagos net farma u devet godina poslovanja afirmirala se kao jedan od vodećih proizvođača i izvoznika visokokvalitetne tune.

Prošle godine Gotovina je ostvario najbolje poslovne rezultate od osnutka tvrtke. Prema podacima Fininog servisa info.BIZ, u 2021. prihodi Pelagosa skočili su za 14,55 posto, na 108,17 milijuna kuna.

Porasla je i čista zarada, i to sa 6,9 na 8,34 milijuna kuna (+15 posto).Tvrtka je lani povećala broj radnika na 138, a njihova prosječna plaća u Gotovininoj kompaniji iznosi 6760 kuna.Rast poslovanja natjerao je Gotovinu i njegova partnera Mandića da ojačaju i korporativnu strukturu. Dosadašnji direktor Nenad Horvat postao je predsjednik Uprave, a nju su još ušli bivša časnica i generalova supruga Dunja Zloić Gotovina, Božidar Skejo, Božena Kačanić i Davor Barić. U Upravi je ostao i Leo Mandić, a suvlasnik Milan Mandić zadržao je prokuru.

Božidar Skejo došao je u Pelagos iz konkurentske tvrtke Kali tuna, u kojoj je godinama vodio proizvodnju. Božena Kačanić zadužena je za financije dok je Davor Barić direktor prerade i ribolova. Dunja Zloić Gotovina radi na razvoju brenda Pelagos i distribuciji njihovih proizvoda na tržište.Sjedište Gotovinine tvrtke je u zadarskoj luci Gaženica, na Gatu četiri, gdje se uz upravnu zgradu nalazi hladnjača kapaciteta dvije tisuće tona, kao i pogon za preradu inćuna i srdela s kapacitetom prerade tisuću tona godišnje.

Glavni biznis joj je uzgoj skupocjene plavoperajne tune i pretežno je plasira na japansko tržište.

Pelagos posjeduje uzgajalište u blizini Murtera, smješteno 11 nautičkih milja od logističkog sjedišta u Gaženici, s kapacitetom od 1500 tona u 12 uzgojnih jedinica.Odmah poslije osnivanja tvrtke Gotovina je ušao u veliki investicijski ciklus u kojem je uz pomoć kredita HBOR-a i sredstava iz fondova Europske unije nabavio ribolovnu flotu te izgradio spomenutu hladnjaču i pogon za preradu inćuna.

Ulaganja u modernizaciju su nastavljena pa je lani povećana ribolovna flota. Kupljena su tako dva broda za rad u marikulturi i ulov plave ribe.

Investicije su uglavnom financirane bankovnim kreditima pa je Pelagos i dalje visokozadužena tvrtka. Na kapital od 25,2 milijuna kuna ima ukupne obaveze veće od 115 milijuna kuna.Početkom ove godine Gotovina i njegov biznis našli su se pod lupom javnosti nakon što ga je državni ribarski inspektor te županijski i zadarski vijećnik Marko Pupić Bakrač optužio za nelegalan uvoz tune za uzgoj iz Libije.

Iz Pelagosa su to demantirali te su objasnili da se nije radilo o uvozu, već su za stranog proizvođača iz Malte obavili jednu fazu uzgoja tune uz dozvolu i nadzor državnih i međunarodnih inspekcija.

Ivica R.