Antivakseri opsjedaju veterinare: ‘Zovu sa svih strana i traže Ivermektin, naravno da im ga ne damo‘; FDA upozorava: ‘Niste konji i krave, posljedice mogu biti strašne!‘

0
Snimka zaslona/YouTube

Bok, Bernard, čuj, je’l možeš ti nabaviti onaj Ivermektin, čujem da je dobar u zaštiti od korone!, otprilike ovakve pozive i poruke gotovo svakodnevno dobiva poznati koprivnički doktor veterine Bernard Vukušić – i ne samo on, nego i ostale njegove kolege po cijeloj zemlji.

Podravski.hr razgovarao je protekli tjedan s nekoliko veterinara i svi su im listom potvrdili kako se u zadnje vrijeme teško odupiru znanima i neznanima koji bi pod svaku cijenu htjeli doći do lijeka Ivermektina.Lijek je odnedavno postao glavni antivakserski predmet želja, a na nedavnom skupu protiv covid potvrda u Zagrebu čak se i skandiralo: „ivermektin, ivermektin!“.

Ovaj lijek većinom propisuju veterinari, a u malim dozama može se koristiti za liječenje ljudi. Riječ je o lijeku koji na izvjestan način kod protivnika cijepljenja i pobornika teorija zavjera preuzeo ulogu hidroksiklorokina kao metafora „čarobnog lijeka“, što nije. Iako se na samim počecima pandemije spekuliralo kako bi lijek mogao biti od koristi, kliničke studije su potvrdile da nije učinkovit u liječenju COVID-19, štoviše nestručno korištenje lijeka može stajati glave

Ovaj antiparazitik najčešće se koristi u veterinarskoj praksi, i to u velikim koncentracijama jer su u pitanju najčešće velike životinje poput krava i konja. U ljudskoj praksi koristio se dosta u siromašnim afričkim zemljama za tropske parazitske bolesti, koje su tamo iznimno učestale.

S razlogom morate imati propisani recept za ovaj lijek.

– Čudim se i ne mogu doći k sebi. Ljudi me zovu i traže Ivermektin, radije bi to pili nego se cijepili. Nisam liječnik, no postoje stotine i stotine znanstvenih studija o učinkovitosti cijepljenja protiv korone – nikad nisam naišao ni na jednu koja bi navela da je Ivermektin dobar za zaštitu od COVID-a – ispričao je Bernard Vukušić, direktor Veterinarske stanice Koprivnica za podravski.hr

Nasreću, veterinari, barem oni s kojima su novinari pričali u startu žestoko odbijaju takve zahtjeve i pokušavaju ljudima objasniti da su u krivu.

– Ma, znate kako se kaže, i doza sama po sebi je otrov. Pogotovo ako se uzima bez kontrole liječnika. Taj lijek se lako aplicira, to nije problem, no on ima svoju svrhu – to sigurno nije COVID i to moram iznova, svaki dan objašnjavati ljudima – istaknuo je za Vukušić.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here