Austrija zabranila HOS-ova obilježja!

0

Na sjednici austrijske vlade danas je donesena odluka o zabrani ustaškog znakovlja u Austriji, prenosi Index.

Osim ustaških simbola iz Drugog svjetskog rata, zabranjeno je i znakovlje HOS-a, budući da austrijske vlasti tu vojnu postrojbu smatraju nasljednikom ustaške vojske.

– Bit će zabranjeni ne samo povijesni fašistički simboli, značke i zastave ustaša, već i svi oni koji se pozitivno odnose prema ustaškom fašizmu. To posebno uključuje one HOS-a (Hrvatske obrambene snage), zajedno s drugim podorganizacijama i nasljednicima ustaštva – poručuju austrijski Zeleni.

Odluka austrijske vlade prati preporuke stručnog izvješća o okupljanju u Bleiburgu, koje su europski mediji proglasili “najvećim neofašističkim skupom u Europi”.

Stručno povjerenstvo došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.Vladajuća austrijska stranka pohvalila se “uspješnom desetljetnom borbom protiv nacističkih simbola i suvremenih fašističkih likova”, a u svom priopćenju za medije pohvalili su predsjednika Zorana Milanovića.

– Svi bi trebali, kao što je to učinio hrvatski predsjednik Zoran Milanović nekoliko puta od 2020. godine, napustiti službene događaje kada se prikazuju simboli HOS-a, a da ne govorimo o ustaškim simbolima – rekla je glasnogovornica Zelenih Eva Blimlinger.

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here