Austrijanci bijesni na Orbana zbog skupog goriva. Izuzeti Srbi i Slovenci. Dakle, Mađari, Srbi i Slovenci naprijed, svi ostali susjedi, pa tako i Hrvati – STOP!

0
Foto: Dugopolje.org

Austrijski mediji izvještavaju kako je Uredba mađarske vlade na čelu s premijerom Viktorom Orbanom da strani vozači od prošlog petka u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za benzin i dizel nego mađarski državljani, ne samo da je uzbunila nego je i razljutila njihove susjede Austrijance. Riječ je o cijeni višoj za 0,60 centi po litri goriva, koju sada moraju plaćati stranci, ako ga moraju točiti na nekoj od mađarskih benzinskih postaja.

Službeno određena cijena za 95-oktanski benzin i dizel je samo za Mađare 479,90 forinti, dok za vozače automobila sa stranim registracijama ona iznosi 717,90 forinti po litri. Cijene vrijede prvotno do 1. srpnja ove godine, prenosi Večernji list.

Austrijski mediji pišu kako su Austrijanci i Slovaci, posebno oni iz pograničnog područja koji su česti gosti Mađara, u četvrtak navečer čekali u ogromnim kolonama kako bi još jednom, odnosno zadnji put prije petka i stupanja na snagu nove vladine odredbe, napunili rezervoare svojih ljubimaca na četiri kotača. I naravno, ljutili se pitajući se, kako je to moguća da Mađarska, zemlja članica Europske unije, radi razliku između domaćih i stranih vozača odnosno diskriminira one sa stranim registarskim oznakama.

Austrijanci smatraju da Mađarska, kao članica EU-a zbog različitog tretmana državljana ostalih članica Unije na benzinskim postajama krši pravila uglavljena u europski ugovor. Tog je mišljenja i austrijska Udruga COBIN claims koja je pozvala vlasnike automobila na besplatnu online registraciju na www.cobinclaims.at upozorivši vozače da svakako neka sačuvaju svaki plaćeni račun za gorivo na mađarskim benzinskim postajama kao i evidenciju o “volumenu nastale novčane štete” zbog znatno više cijene goriva od one koje plaćaju Mađari. Istražuje se i mogućnost utuživanja.

Dakle, Mađari, Srbi i Slovenci naprijed, svi ostali susjedi, pa tako i Hrvati – STOP! Barem što se tiče jeftinijeg benzina i dizela. Još jedna nova sporna točka za raspravu Mađarske s Bruxellesom. Ovaj put je to nova regulativa cijene goriva za strance na mađarskim benzinskim postajama, koju je, kako pišu mediji, donijela vlada Viktora Orbana.

Ivica R.