Austrijanci razmatraju prijedlog da se PCR testovi za necijepljene osobe naplaćuju

0
Foto: Screenshot/Karl Nehammer

Savezni kancelar Karl Nehammer (ÖVP) drži se odluke o stupanju na snagu obveznog cijepljenja 1. veljače. Nakon što je pregled zakona sada završio, više se ne očekuju velike promjene. Nehammer je u intervjuu za APA-u izjavio da sada slijedi samo finalno dotjerivanje zakona. Kancelaru je jako “zanimljiv” prijedlog da se PCR testovi za necijepljene osobe naplaćuju.

Otkako mu je u petak dijagnosticirana korona infekcija, Nehammer se sa svojom obitelji nalazi u karanteni. “Zahvaljujući cijepljenju, osjećam se jako dobro. Do sada sam imao vrlo blagi oblik”, rekao je Nehammer.

“Ja sam potpuno radno sposoban”, naglasio je kancelar. U stalnom je kontaktu sa svojim kabinetom, članovima vlade i državnim političarima. Primjerice, u ponedjeljak je održao virtualni preliminarni sastanak Vijeća ministara.

Saborska procjena obveznog cijepljenja završila je u ponedjeljak, a pristiglo je nekoliko desetaka tisuća prigovora, među kojima su i identični tekstovi protivnika cijepljenja. Sada bi se “ozbiljni prigovori” trebali provjeriti i po potrebi ugradili u zakon. Ipak, Nehammer je još jednom jasno dao do znanja da će se projekt provesti: “S moje točke gledišta, nema sumnje u nužnost obveznog cijepljenja.” Sada je potrebno u saborskom procesu “dotjerati” zakon. Na pitanje hoće li se, unatoč prigovorima ELGA GmbH, početak održati početkom veljače, kancelar je potvrdio: “S moje točke gledišta: da.”

ELGA GmbH je najavila da tehnička implementacija neće biti moguća prije travnja. “Ne bismo smjeli zabijati glavu u pijesak od samog početka jer postoje izazovi.” Nehammer je istaknuo da je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni) već uveo mogućnost da se od toga za početak napravi tzv. kontrolni prekršaj. Sve dok ELGA još nije spremna, nadležni bi provodili kontrole slične onima u cestovnom prometu. Kako bi se cijela stvar mogla operativno provesti, Mückstein sada treba pregovarati s parlamentarnim strankama. No, radilo bi se samo o “tehničkim detaljima”, rekao je Nehammer. U slučaju nepoštivanja trebale bi slijediti kazne.

Vezano za raspravu o obveznom cijepljenju unutar SPÖ-a, Nehammer je rekao: “Meni je važno što govori stranački čelnik SPÖ-a”, a Pamela Rendi-Wagner jasno se izjasnila za obvezno cijepljenje. Guverner Gradišća, Hans Peter Doskozil (SPÖ), umjesto toga zagovarao je neizravno obvezno cijepljenje tako što bi PCR testove za necijepljene ljude počeo naplaćivati. Kao dodatni poticaj Nehammer prijedlog smatra “zanimljivim” – “zašto ne?”, ideju treba provjeriti.

U međuvremenu je i Nehammer bio otvoren za bonove za cijepljenje, ali je na kraju opet ostao skeptičan. Ne želi ga u cijelosti otkazati, ali stručnjaci iz “nacionalne Covid Crisis Coordination” (Gecko) provjerili su i ustanovili da samo novac kao poticaj ne funkcionira na taj način. Umjesto toga, potreban je paket mjera, otkrio je Nehammer. Čak i sada postoje prednosti cijepljenja, dopušteno vam je ići u restoran ili trgovački centar. Kako bi se pokazalo da to nisu preporuke, nego zahtjevi, od danas bi se trebale pooštriti 2G kontrole, primjerice u maloprodaji.

Poštivanje mjera sada je neophodno kako bi se što bolje spriječilo novo zatvaranje, upozorio je Nehammer. “Sada imamo zajednički zadatak osigurati da situaciju u Austriji održimo tako stabilnom da masovno zatvaranje više neće biti potrebno.” Takvo “gašenje”, u kojem je gotovo sve zatvoreno, moglo bi “zapravo biti samo posljednje sredstvo”, a to “trenutačno ne otkriva zaraznu situaciju”, pogotovo kad se misli na brojne nuspojave.

Nehammer nije želio definirati granicu do kada će škole ostati otvorene. Jasno je, međutim, da “zatvaranje škola dovodi do velikih psihosocijalnih problema” za djecu i roditelje.

Gecko je nedavno bio suočen s pozivima na veću transparentnost, što je general bojnik Rudolf Striedinger iz Gecko-Spitzea oštro odbio: “Ne očekujte da ćemo nakon Gecko sastanaka izaći u javnost i reći što smo savjetovali i do kakvih zaključaka smo došli.” Nehammer također hvali “izvanredan rad” stručnjaka. O svakom pojedinom procesu rasprave u savjetodavnom tijelu, rekao je, ne bi se mogle davati informacije jer bi to bilo zbunjujuće za javnost. Ali sada je naručen “sustav izvješćivanja” koji će medijima, primjerice, objasniti koja se pitanja rješavaju. Ovdje se nema što skrivati. Radi se na tome da “interes za informacije bude dovoljno zadovoljen”, rekao je kancelar – javlja KROATIV.at

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here