Austrijska policija uhitila 10-tak radikalnih islamista, među njima jedan s hrvatskom putovnicom

0
252
Arhiva [Foto: Gerd Pachauer | BMI] / Ilustracija
U gradu Linzu, točnije u okrugu Linz-Land razbijena je radikalna islamistička skupina od deset članova, priopćila je austrijska Uprava za državnu sigurnost i obavještajne poslove (DSN). Devet muškaraca i jedna žena u dobi od 15 do 23 godine navodno su bili uključeni u terorističke organizacije "Islamska država" (IS) i "Emirat Kavkaz". Jedan 18-godišnjak je već u pritvoru.

Osumnjičenici su iz Austrije, Turske, Iraka, Ruske Federacije i Hrvatske (posjedovali su državljanstva tih država) ili su bez državljanstva. Žive u okrugu Linz-Land, a neki imaju i kriminalni dosje. Prema priopćenju DSN-a osumnjičenici su vodili kampanju za terorističke skupine te su navodno postavili namjensku sobu za molitvu koja bi bila ukrašena zastavom IS-a. U pretresima kuća početkom srpnja zaplijenjeni su deseci mobitela, prijenosnih računala, osobnih računala, drugih nosača podataka i propagandnog materijala, prenosi kroativ.at.

Osim toga, skupina je optužena da je potaknula 19-godišnjaka koji je ispisao grafite “IS” u St. Pöltenu te je počinio i štetu na imovini. Mladić je nepravomoćno osuđen na dvije godine djelomično uvjetne zatvorske kazne. Protiv osumnjičenih se provodi istraga zbog sumnje na kazneno djelo kriminalno i terorističko organiziranje.