Azem Vllasi: “Vučić kao i Milošević, zlorabi i instrumentalizira kosovske Srbe u politici protiv Kosova i Albanaca, čak i na njihovu štetu.”

0
88
Foto: Twitter Na slici Vučićev batinaš iz Srbije

Oko 25 vojnika misije NATO-a na Kosovu (KFOR) ozlijeđeno je 29. svibnja tijekom intervencije razbijanja srpskih prosvjednika u Zvečanu na sjeveru Republike Kosovo.

U intervenciji su korišteni suzavac i šok bombe, a na vojnike su bacani kamenje, boce i molotovljevi kokteli.

“Čini nasilja počinjeni protiv trupa KFOR-a, medija, civila i policije apsolutno su neprihvatljivi”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borell.

Putem objave na Twitteru rekao je da EU od kosovskih vlasti i prosvjednika traži “odmah i bezuvjetno” deeskalaciju situacije. Od stranaka očekuje da se ponašaju odgovorno i da dijalogom odmah nađu političko rješenje, dodao je Borrell.

Azem Vllasi, bivši državni i partijski dužnosnik bivše Jugoslavije, danas cijenjeni pravnik i politički analitičar, kaže za Radiosarajevo.ba kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u odnosu na Kosovo i Albance u osnovi nije ništa promijenio u odnosu na Slobodana Miloševića, čiji sadašnji srpski lider ministar bio je.

“Kao i Milošević, zlorabi i instrumentalizira kosovske Srbe u politici protiv Kosova i Albanaca, čak i na njihovu štetu. Jedina je razlika što su se okolnosti bitno promijenile. Kosovo je samostalna i nezavisna država i Srbija tu ne može vršiti svoju vlast i politiku”, kaže Vllasi, jedna od prvih žrtava Miloševićevog režima.

Prema njegovim riječima, ovih dana ponovno vidimo zlostavljanje Srba od strane srbijanskih vlasti na sjevernom dijelu Kosova, gdje ih je više koncentrirano, nego što je uobičajeno oko četiri posto Srba koji su ostali na Kosovu nakon Miloševićeve vladavine.

“Donedavno je u Kosovskoj policijskoj službi na sjeveru bilo oko 500 srpskih policajaca. U sve četiri općine lokalnu vlast obnašali su Srbi. I u pravosudnom sustavu. U Skupštini Kosova, od ukupno 120 poslanika, 10 su bili Srbi i 10 iz reda ostalih manjina”, objašnjava Vllasi.

Nadalje, pojašnjava da je umjesto Srba u institucije sustava u četiri općine na sjeveru Kosova Vučić instalirao svoje poslušnike, “zločince kojih se čak i Srbi boje”.

“Palili su automobile onih Srba koji su prema Briselskom sporazumu svoja motorna vozila registrirali na Kosovu, s kosovskim umjesto srpskih tablica. Ti kriminalci blokiraju prometnice ako nekog izgrednika treba privesti istražnim kosovskim vlastima. Cilj Beograda je jasan – onemogućiti bilo kakav pristup kosovskim vlastima na tom dijelu teritorije Kosova”, rekao je Vllasi.

Prema Ustavu Kosova, nakon odlaska s mjesta gradonačelnika četiri općine na sjeveru po nalogu iz Beograda, morali su biti raspisani izbori.

“Srbi su, po Vučićevom diktatu, bojkotirali, točnije nisu smjeli izaći na te izbore. Glasovali su samo Albanci i izabrani predsjednici tih općina su Albanci. Oni Srbi koji su najavili kandidaturu morali su se povući u strahu za svoju sigurnost i sigurnost svojih obitelji. Kada su novoizabrani predsjednici u zakonskom roku došli da prisegnu i počnu s radom, grupe Srba instruirane iz Beograda izazvale su nerede. Bacali su kamenje na policiju i zapalili nekoliko automobila”, navodi ovaj bivši savjetnik visokih kosovskih dužnosnika.

Posljednji događaji u Srbiji i narodni protesti na određeni način podsjećaju na događaje iz ožujka 1991. godine, kada je Milošević na ulice izveo tenkove. Umjesto rehabilitacije u svojoj zemlji, bivši srbijanski čelnik rat je izvezao u Sloveniju, Hrvatsku, kasnije BiH, gdje je počinjen genocid.  

Kaže da ga ovo što ovih dana gledamo s mitinzima i kontraminiranjem u Srbiji podsjeća na posljednje godine Miloševićeva režima.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here