Foto; Facebook Vesna Balenović

Udruga Zviždač izdala je priopćenje povodom održavanja prosvjeda na Trgu žrtava fašizma kojeg potpisuje Vesna Balenović, a kojeg donosimo u cijelosti

Najčešće izrečeni broj zadnjih desetak dana je milijarda! Da je u pitanju kakva green field investicija bila bi slavljena i dobro došla. Na žalost broj milijarda postao je simbol kriminala i krađe povezan sa plinskim poslovanjem INE. Kod političara na vlasti broj milijarda izaziva nelagodu koliko god govorili da s tim brojem veze nemaju, a kod građana izaziva zgražanje i čuđenje. Kako je nešto tako moguće i koliko bi još milijardi kuna trebalo odsjesti na bankovni račun jednog umirovljenika, pa da se popale crvene lampe u Internoj reviziji i kontroli INE, DORH-u, Policiji, SOA-i, POA-i….  Na svu sreću alarm je podigao bankovni sustav i istina je izašla na vidjelo.

Milijarde kuna provizije

Ovo na žalost nije jedini slučaj da državne strukture zadužene za otkrivanje i progon kriminala spavaju. Fokusirat ću se na INU. 2003. godine Koalicijska vlada SDP-a i HNS-a uz silnu pompu prodala je prvih 25% plus jednu dionicu INE mađarskom MOL-u za 505 milijuna dolara. Tom prodajom MOL-u je kasnije omogućeno daljnje preuzimanje dionica INE i nesrazmjerno preuzimanje upravljačkih prava. Osnovni krimen Račanove vlade je nerealna procjena vrijednosti INE na iznos od 2 milijarde dolara tj. 16 milijardi kuna, umjesto na iznos od cca 30 milijardi dolara tj. cca 240  milijardi kuna. Naime, Vlada RH nije uzela u obzir vrijednost  sirijskih naftnih i plinskih polja koja su procijenjena na cca 23 do 30 milijardi dolara. Taj „propust“ hrvatske strane je gotovo sigurno pojedincima osigurao milijarde kuna provizije.

Da se nije radilo o propustu već planiranom i organiziranom kriminalu vrha vlasti i menadžera INE govori više činjenica. Kada nafta i plin poteku iz ispitnih bušotina nakon dugogodišnjih priprema i rada onda to naftne kompanije primjereno proslave. Nakon što su naši djelatnici INA Naftaplina otkrili i u svjetskim razmjerima ovako bogato nalazište o tome se nije oglasio niti interni Glasnik INE, a radilo se o otkriću koje je udesetorostručilo vrijednost kompanije. Prihodi s novootkrivenih sirijskih polja donosili su dnevno preko dva milijuna dolara, mjesečno ovisno o proizvodnji 65 do 80 milijuna dolara, godišnje minimalno 780 milijuna dolara. To je trebala biti glavna vijest svih medija i slavlje u Vladi RH. No naređeno je da se o tome ništa ne govori.

Znao i Mladen Bajić

Geolozima INA Naftaplina koji su otkrili ta cca 240 milijardi kuna vrijedna naftna i plinska polja u Siriji priječeno je smrću, ako o pronalasku javno progovore. Nekim jako utjecajnim pojedincima iz vrha vlasti i kompanije silno je stalo da se informacija o velikom povećanju vrijednosti INE ne razglasi.

Inin geolog Stanko Kadija je 2002. godine, upoznao Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića s prijetnjama i otkrićem naftnih polja u Siriji vrijednih cca 23 do 30 milijardi dolara. Dakle, Mladen Bajić je bio upoznat s pravom vrijednosti INE, ali je sve i on prešutio kao kotačić velikog korupcijskog stroja i dozvolio 2003. godine prodaju 25 % dionica INE za 505 milijuna dolara.  Da je glavni državni odvjetnik radio u interesu Republike Hrvatske onda bi zaustavio ili barem odgodio prodaju za tako nerealno nisku cijenu i podsjetio sve dionike prodaje da INA  ne vrijedi 2 milijarde dolara, već uvećano sa sirijska polja vrijedi cca 30 milijardi dolara. Tako bi mađari za 25% dionica INE uplatili umjesto 505 milijuna dolara, 7 milijardi i 500 milijuna dolara. U toj transakciji Hrvatski proračun je prevaren za cca 7 milijardi dolara tj. cca 52 milijarde kuna.

SDP i HNS se moraju prethodno ispričati građanima Hrvatske!

Kao što je uspješno prešućen pronalazak nafte i plina na sirijskim poljima tako se godinama uspješno prešućuje i ova „Majka svih pljački u Hrvatskoj“ . Do sada se uvijek spominjao Sanader i  10 milijuna eura, sada je glavna tema milijarda kuna. Postavljam pitanje hoće li ikad biti glavna tema prijevara u kojoj je INA procijenjena na 2 milijarde dolara tj. 16 milijardi kuna a prava joj je vrijednost bila 30 milijardi dolara tj. 240 milijardi kuna? Hoće li tko odgovarat za tu pljačku? Za milijardu kuna protest je organiziran na Trgu žrtava fašizma. Hoće li se isti skup s istim učesnicima za 240 milijardi kuna ikad održati na Iblerovom trgu i hoće li biti dovoljno velik? Hoće li se sadašnja vodstva SDP-a HNS-a, čiji su se prethodnici 2003. godine ogriješili o bagatelnu prodaju dionica INE ikad ispričati građanima Hrvatske? Trebala bi, jer bi se na taj način distancirali od počinjenog kriminala svojih prethodnika koje baštine i tako oprani stekli moralno pravo da diskutiraju o bilo kojem i čijem kriminalu, pa tako i o kriminalu u plinskom poslovanju INE.

Linić: Da krao bih i ne srami se toga!

Hoće li sadašnja Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek po službenoj dužnosti pokrenuti istragu protiv kriminalaca koji su debelo unovčili povlaštene informacije o vrijednosti sirijskih naftnih polja? Kako možemo vjerovati da se provizije nisu mjerile u milijardama kuna kad je 2001. godine jedan od glavnih aktera prodaje Ininih dionica u to vrijeme bio  potpredsjednik Vlade RH Slavko Linić koji je javno izjavio: “Često sam si postavljao pitanje: Da nema kontrole, bih li ukrao? Bih! Ne sramim se. Da, ukrao bih! Ali osnovna je pretpostavka: mora biti mnogo novca, sam moram u tome sudjelovati, i moram poduzeti sve da me nitko ne otkrije.”  To nije bila izjava nedoraslog školarca dok širom otvorenih očiju promatra prve crvene trešnje u susjedovom vrtu, već je to bila izjava potpredsjednika Vlade RH zaduženog za gospodarstvo, ministra financija, predsjednika Nadzornog odbora INE i potpredsjednika SDP-a kao vladajuće stranke! Takvo javno opredjeljivanje za kriminal, kako je to počinio Slavko Linić, u Hrvatskoj nikad nije bilo zabilježeno. Eto odgovora zašto propadamo, zašto je većina Hrvata odavno prešla granicu siromaštva. To je odgovor zašto Hrvatska sve dublje bespovratno tone u ponor! Izdaja i korupcija, neizlječiva su bolest Hrvatske!

Vlada RH INU treba hitno nacionalizirati!

Nikad tuđa ruka neće hraniti dijete kao majčina, niti će stranac brinuti o hrvatskim interesima kao oni što Hrvatsku iskreno u srcu nose, zato naša Vlada ima legitimno pravo i obvezu  nacionalizirati sve ono što joj je krađom i korupcijom otuđeno, pa tako i INU. Za takav potez ne trebamo moliti ni pitati za dozvolu niti Brisel, niti Budimpeštu. Zaštita interesa Republike Hrvatske je naše legitimno pravo i obveza. Vraćanjem INE u hrvatske ruke vratili bi energetski suverenitet i ne bi trebali moliti Budimpeštu za rudna bogatstva koja su naše isključivo vlasništvo. Vlasnike dionica treba isplatiti prema vrijednosti dionica na Burzi, s time da se MOL-u ta cijena dionica umanji za trošak obnove i puštanja u pogon Sisačke rafinerije, dovršetak modernizacije Riječke rafinerije, obnovu i konsolidaciju rasformiranog INA Naftaplina, te nadoknadu ostale štete počinjene INI. To je jedini ispravan put kojim ova Vlada treba odlučno i bez odgađanja krenuti.

Vesna Balenović,

Predsjednica udruge Zviždač