BANSKI DVORI ŠUTE Francuzi ne mogu prodati vojne zrakoplove Hrvatskoj bez Amerikanaca!

  0
  Foto: screenshot

  Manje od tri godine dijele Rafale od hrvatskog neba. Šef Vlade koji je prije četiri mjeseca objavio odluku o kupnji Rafala, dovršetak posla s Francuzima ne dovodi u pitanje!

  “On ide dobro, na njemu se temeljito radi, stručno sa svim službama koje su angažirane, s punom savješću da je taj ugovor jako važan”, komentirao je premijer Andrej Plenković nabavu aviona.

  Pregovara se tajno. Banski dvori šute o detaljima, pa i da je u igru trebalo ubaciti i Amerikance! Hrvatska strana od samog početka zna da, zbog određenih američkih sustava u avionu, Francuzima treba dozvola SAD-a žele li ih prodati! Potvrdili su to u američkom veleposlanstvu reporterki za Dnevnik Nove TV.

  “TPT postupak za ovaj prijenos isti je kao i kod svih drugih NATO saveznika kada se prodaje vojna oprema, koja uključuje američke komponente. Sjedinjene Američke Države podržavaju ovu nabavu i žele osigurati nesmetan proces među svojim saveznicima”, navode iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

  U prijevodu – neće komplicirati kao 2018. godine. Izrael tada nije mogao dobiti isti dokument od SAD-a u slučaju prodaje F16 Baraka. Sve je završilo fijaskom.

  Kako smo se drugi put našli u sličnoj situaciji – ministar obrane ne odgovara. Nedavno je potvrdio da se problem rješava s SAD-om, ne čeka se da Francuzi dobiju zeleno svjetlo za isporuku.

  “Dakle, Hrvatska vojska će morati kupiti svoj modul i na taj način, u budućnosti, upravo taj TPT odnositi direktno s Amerikom”, rekao je ministar obrane Mario Banožić krajem rujna.

  No izostalo je pojašnjenje pod kojim uvjetima i što to točno znači kad je riječ o tehnologiji koju spominje, pa i poskupljuje li sve to sam projekt. O hrvatsko-američkim dogovorima Francuska bez komentara. Čekaju ishod pregovora.