25,10,21
HomePremium SadržajBANSKI DVORI ŠUTE Francuzi ne mogu prodati vojne zrakoplove Hrvatskoj bez Amerikanaca!

BANSKI DVORI ŠUTE Francuzi ne mogu prodati vojne zrakoplove Hrvatskoj bez Amerikanaca!

Manje od tri godine dijele Rafale od hrvatskog neba. Šef Vlade koji je prije četiri mjeseca objavio odluku o kupnji Rafala, dovršetak posla s Francuzima ne dovodi u pitanje!

“On ide dobro, na njemu se temeljito radi, stručno sa svim službama koje su angažirane, s punom savješću da je taj ugovor jako važan”, komentirao je premijer Andrej Plenković nabavu aviona.

Pregovara se tajno. Banski dvori šute o detaljima, pa i da je u igru trebalo ubaciti i Amerikance! Hrvatska strana od samog početka zna da, zbog određenih američkih sustava u avionu, Francuzima treba dozvola SAD-a žele li ih prodati! Potvrdili su to u američkom veleposlanstvu reporterki za Dnevnik Nove TV.

“TPT postupak za ovaj prijenos isti je kao i kod svih drugih NATO saveznika kada se prodaje vojna oprema, koja uključuje američke komponente. Sjedinjene Američke Države podržavaju ovu nabavu i žele osigurati nesmetan proces među svojim saveznicima”, navode iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

U prijevodu – neće komplicirati kao 2018. godine. Izrael tada nije mogao dobiti isti dokument od SAD-a u slučaju prodaje F16 Baraka. Sve je završilo fijaskom.

Kako smo se drugi put našli u sličnoj situaciji – ministar obrane ne odgovara. Nedavno je potvrdio da se problem rješava s SAD-om, ne čeka se da Francuzi dobiju zeleno svjetlo za isporuku.

“Dakle, Hrvatska vojska će morati kupiti svoj modul i na taj način, u budućnosti, upravo taj TPT odnositi direktno s Amerikom”, rekao je ministar obrane Mario Banožić krajem rujna.

No izostalo je pojašnjenje pod kojim uvjetima i što to točno znači kad je riječ o tehnologiji koju spominje, pa i poskupljuje li sve to sam projekt. O hrvatsko-američkim dogovorima Francuska bez komentara. Čekaju ishod pregovora.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari