BARANJA: UHIĆEN OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN 1992. TERETI GA SE ZA UBOJSTVO

0
Foto: Facebook/PU Brodsko posavska
Zbog sumnje da je 1992. godine počinio ratni zločin protiv civila u Baranji osječko-baranjska policija uhitila je 61-godišnjaka, nekadašnjeg pripadnih srpskih paravojnih postrojbi, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor.

“Dežurnom sucu istrage u nedjelju, 6. veljače 2022., priveden je osumnjičenik, državljanin Republike Hrvatske i Republike Srbije, u dobi od 61 godine, uz prijedlog državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je utvrdio da iz sadržaja prijedloga i kaznenog predmeta državnog odvjetništva proizlazi utvrđena osnovana sumnja da bi privedeni osumnjičenik u vrijeme Domovinskog rata na okupiranom području Baranje, kao pripadnik Specijalne jedinice Milicije SAO Krajine, zlostavljao dvojicu civila, tako teško da je time ispunio zakonska obilježja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Kako je isti uhićen 5. veljače 2022. u Republici Hrvatskoj,  a kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je sredinom ožujka 1992. na području mjesta Vardarac, tada kao 31-godišnji pripadnik paravojnih formacija, grubo fizički i psihički zlostavljao te nakon toga i usmrtio 47-godišnjeg hrvatskog državljanina. Istom je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao postati nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, te zbog bojazni da bi mogao ometati istragu utjecajem na presumptivne svjedoke koji ga terete, a koje isti osobno poznaje” – stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac

Ivica R.