Biden Vučiću: Priznajte Kosovo! Vučić: Srbija će nastaviti dijalog ali ga neće priznati!

0
271
foto: screenshot

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u nedjelju Srbiju da prizna Kosovo u pismu koje je uputio Aleksandru Vučiću, predsjedniku te zemlje.

“I dalje ostajemo nepokolebljivi u svojoj podršci srpskom cilju europskih integracije i potičemo vas da i dalje poduzimate teške korake prema naprijed kako biste postigli taj cilj – uključujući pokretanje potrebnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom usredotočenog na uzajamno priznavanje,” napisao je Biden u pismo u kojem je čestitao  Dan državnosti Srbije, koji je 15. veljače.

Reagirajući na poruku, Vučić je rekao da je Srbija spremna nastaviti dijalog s Kosovom, ali ga neće priznati.

Uzajamno priznavanje Srbije i Kosova ne stoji ni u jednom činu niti jedne svjetske organizacije, rekao je, dodajući da razumije da je to nova američka politika.

“Pokušavao se taj izraz nametnuti kao nešto što smo trebali prihvatiti kao konačno rješenje u Washingtonu. Već sam jednom osobno rekao o priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji”, rekao je Vučić.

Prošlog rujna Srbija i Kosovo dogovorili su se da će poduzeti korake prema gospodarskoj suradnji sporazumima potpisanima u Bijeloj kući. Srbija je, međutim, odbila uzajamno priznanje.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine. Većina država članica UN-a priznaje ga je kao neovisnu zemlju.
Beograd, međutim, tvrdi da je Kosovo otcijepljena pokrajina i svojski lobira po svijetu na ukidanju priznanja, odnosno povlačenja priznanja onih zemalja koje su priznale kosovo. Uspjeh je zanemariv i postignut je kod  nekih malih državica  s nekoliko desetina tisuća stanovnika..

EU već gotovo desetljeće vodi pregovore između dviju strana.

Washington, koji je nedavno tražio ulogu u tom procesu, nada se da bi im ekonomska suradnja mogla pomoći u postavljanju normaliziranih odnosa.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here