Foto:screenshot

Tvrtki “Telemach Hrvatska”, poznatijoj pod ranijim imenom “Tele 2”, Državni inspektorat “odrezao” je šestu novčanu kaznu, ovog puta u iznosu od pola milijuna kuna, zato što nije postupila po rješenju od 7. veljače 2018. godine i uklonila nepropisno postavljenu baznu stanicu u sinjskom naselju Radošić – piše Slobodna dalmacija

Informacija o novoj “globi” stigla je na adresu mještanina Nikole Crnca od Lidije Lukine Kezić, zamjenice pučkog pravobranitelja. Crnac se već godinama bezuspješno bori za uklanjanje teleoperaterske “antene” koja je od dnevnog boravka njegove obiteljske kuće na Radošiću udaljena tek desetak metara.

Nakon što su se na njegove zamolbe, apele i prosvjede oglušile sve institucije kojima se obraćao, od lokalne do državne razine, mještanin se obratio uredu Pučkog pravobranitelja kao posljednjoj slamki spasa. Poslije intervencije te institucije pokrenut je sustav, pa su na Radošić izišli inspektori koji su utvrdili da je bazna stanica postavljena nezakonito, te je tvrtki “Tele 2” naloženo da je ukloni.

Budući da taj teleoperater nije postupio po rješenju, u listopadu 2018. je Državni inspektorat donio rješenje u prvoj kazni u iznosu od 70 tisuća kuna, uz napomenu investitoru da će, ako ne ukloni uređaj, slijediti nova rješenja o kaznama. Od tada su, do kraja prošle godine, izrečene još četiri novčane kazne i to na iznose od 100 tisuća, 200, 300 i 400 tisuća kuna.

U dopisu zamjenice pučkog pravobranitelja Nikoli Crncu navodi se bazna stanica i dalje nije uklonjena, ali je kompanija u državni proračun uplatila svih pet prethodno izrečenih kazni u ukupnom iznosu od 1,07 milijuna kuna. Najnovijim rješenjem će “Telemach Hrvatska” morat će u državnu “blagajnu” uplatiti još pola milijuna kuna.

Hoće li, poslije svega, ukloniti nezakonito postavljenu baznu stanicu na Radošiću ili će i dalje ignorirati inspektorsko rješenje i istodobno nastaviti s plaćanjem novih kazni, pokazat će vrijeme.

dp