Bošnjaci za svog drugog člana predsjedništva izabrali unuka četničkog vojvode!

  0
  Foto: HMS
  Novoizabrani član Predsjedništva BiH, dobitnik Zlatnog ljiljana bošnjačke armije, skriva da mu je rođeni djed bio četnički komandant

  Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji ne propušta nijednu priliku da borce bivše Vojske Republike Srpske nazove “četnicima”, već godinama brižno skriva strogo čuvanu obiteljsku tajnu da je potomak jednog od najozlogašenijih četnika u dobojskom kraju.

  Marijan Stanić, Komšićev djed, koji je živio u selu Kostajnica u blizini Doboja, tijekom Drugog svjetskog rata bio je glavni logističar ‘Prvog bataljona Trebavskog četničkog odreda’ , a poslije rata se skrivao po šumama, u strahu od komunističke odmazde.

  Ovu brižno čuvanu Komšićevu tajnu koji se energično zalaže za poštovanje tekovina partizanskog pokreta, potvrdilo je više nekadašnjih suboraca njegovog pokojnog djeda, koji je preminuo 1962. godine u 47. godini života.

  Luka Prešić (87) iz Kostajnice, jedan od preživjelih Stanićevih suboraca, priča da je Komšićev djed bio desna ruka svim četnicima ovog kraja i da su se svi pripadnici Prvog bataljona umnogome oslanjali na njegovu logističku podršku.

  – Kada smo išli u borbu protiv ustaša na Trebavi i Ozrenu, znali smo da je selo sigurno jer je tu naš Marijan, koji je bio naš glavni logističar. Naime, svih pet muških glava iz Stanića kuće bili su lojalni pripadnici četničkog pokreta, ali Marijan je ostao u selu kao glavni pozadinac, zbog slabije fizičke konstitucije i obiteljskih obveza.

  Kada su poslije rata počeli da nas proganjaju komunisti, Marijana je spasilo to što nije direktno sudjelovao u borbama, pa tako u velikoj mjeri nije ni osjetio poslijeratni teror.

  Sve bih to dokazao i fotografijama, ali nakon što su nas zatvarali po tamnicama poslije rata, sve naše dokumente i slike su spaljivali. Ne mogu da skontam što je taj mali “krivo nasađen”, pa mu ne odgovara niko od nas Srba – kaže Prešić.

  Inače, Marijan Stanić je otac Komšićeve pokojne majke Danice, koja je stradala tijkom proteklog rata u Sarajevu, kad je pogođena hicem iz snajpera.

  Izvor: Telegraf.rs