20/06/21

Božo Petrov izgubio spor protiv Jambe za klevetu; tražio je da ga se kazni s 500 dnevnih dohodaka, a sad će on morati platiti troškove postupka i Jambine odvjetnike

Must Read

Božo Petrov, saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Metkovića te aktualni kandidat Mosta za Dubrovačko-neretvanskog župana pravomoćno je izgubio sudski spor sa Stipom Gabrićem Jambom. Tročlano sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu presudilo je da Jambo nije počinio kazneno djelo klevete zbog čega će Petrov morati platiti sudske troškove višegodišnjeg sudskog postupka, koji se vodio pred općinskim kaznenim sudom u Zagrebu. Tako će Petrov uz uplatu sudskog paušala u korist RH u iznosu od tisuću kuna morati platiti i troškove kaznenog postupka kao i troškove svjedoka i odvjetnika Stipe Gabrića Jambe, a visinu iznosa će odrediti sud posebnim rješenjem.

Tijekom postupka saslušani su deseci svjedoka, no odvjetnici Bože Petrova, Jadranka Sloković i Filip Glumac nisu uspjeli dokazati da je Jambo imao izravnu namjeru klevetati Božu Petrova, kada je ustvrdio da je nezakonito upisao Medicinski fakultet u Mostaru te da je zapošljavao rodbinu preko veze – piše Slobodna dalmacija

Zapravo, povod sudskoj tužbi u kojoj je Božo Petrov kao potpredsjednik Vlade RH tužio svoga prethodnika na mjestu gradonačelnika Metkovića, Stipu Gabrića je tiskovna konferencija koja je održana u Metkoviću 27. svibnja 2016. godine, neposredno prije krize vlasti Mosta i HDZ-a u Oreškovićevoj vladi. Jambo je tada javno prozvao Petrova i Most za zapošljavanje rodbine u gradskim tvrtkama i ustanova, tvrdio je da je Petrov kao gradonačelnik oštetio financijski grad Metković te je još kazao da je preko veze upisao fakultet.
Zbog svega toga, Božo Petrov koji je tada obnašao dužnost potpredsjednik vlade RH tužio je Jambu za klevetu općinskom kaznenom sudu u Zagrebu te je u tužbi tražio da se Jambu kazni sa 500 dnevnih dohodaka. Međutim, u tome nije uspio.

Podsjetimo, Boži Petrovu su posebno zasmetali Jambini citati da su on i sekta Most oštetili grad Metković za više od milijun kuna, pogodujući raznim svojim prijateljima s liste Mosta, svojim rođacima i susjedima. Također, i Gabrićeve tvrdnje da je preko veze upisao fakultet u Mostaru, a u tužbi se još navodi da su sve Gabrićeve tvrdnje mediji dodatno zapaprili “pompoznim“ naslovima i uvećali štetu.

Na sudu u Zagrebu održano je nekoliko ročišta. Stipe Gabrić Jambo se na samom početku želio pomiriti, ali je takvu mogućnost odbio sam Božo Petrov pa je nastavljena višegodišnja pravosudna trakavica, koja je okončana u Jambinu korist. Saslušani su brojni svjedoci, a među njima i Nikola Grmoja, Katarina Ujdur te brojni građani Metkovića, za koje je Jambo tvrdio da su rodbinski povezani sa članovima Mosta ili su sami članovi te stranke, a dobili su određene poslove u gradskim tvrtkama.


– Nakon gotovo pet godina sudovanja i više od dvadeset ročišta u Zagrebu konačno sam dočekao pravomoćnu presudu županijskog suda da nisam kriv za klevetu Bože Petrova, koji će sada morati platiti sudske troškove, koji nisu mali jer su brojni svjedoci iz Metkovića išli svjedočiti na sud u Zagreb-kazao je Jambo.

– Pravda je spora ali dostižna-zaključio je vidno zadovoljan ishodom parnice sa Božom Petrovom.

Podsjetimo, Jambo je prije održavanja sporne tiskovne konferencije koja je bila povod sudskom postupku Petrova prijavio Dorhu i Uskoku. Tvrdio je da je predao “breme materijala i fotografija iz kojih se vidi kako su Petrov i sekta Most oštetili Metković”. No ta je prijava naknadno odbačena jer nije utvrđena zloporaba položaja i ovlasti.

Jambo nije na izborima, ali njegova lista jest

Pravomoćna oslobađajuća presuda u sporu sa Božom Petrovom nije utjecala na kandidaturu Stipe Gabrića Jambe na predstojećim lokalnim izborima jer je u studenog prošle godine pravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Osijeku na kaznu zatvora u trajanju od 7 mjeseci, te mu je izrečena uvjetna osuda s rokom provjeravanja od jedne godine, zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanje dokazivanja u sudskom postupku koji se protiv njega vodio zbog nenamjenskog trošenja državnog novca u javnosti poznatijeg kao „Suša“. Zanimljivo je da je Jambo oslobođen odgovornosti u glavnom sudskom postupku dok je osuđen za sprječavanje dokazivanja u tom istom postupku.

Petrov: Jambo mi je za naknadu štete dužan 20 tisuća kuna

Komentirajući presudu, saborski zastupnik Božo Petrov ističe da je Stipe Gabrić Jambo već osuđen zbog povrede časti i ugleda u postupku za naknadu štete koji se po istom pitanju vodio pred općinskim građanskim sudom u Zagrebu. Sud je naveo da je Jambo iznosio neistine zbog čega mi je dužan isplatiti više od 20 tisuća kuna što nije učinio već godinu dana-kazao je Petrov.

Foto: Screenshot/ilustarcija


- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata poručile Škori: ‘Za koju domovinu se bori vaš Domovinski pokret?’

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u priopćenju je u nedjelju prozvala predsjednik Domovinskog pokreta Miroslava Škoru da svojim...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img