Braća Pivac na dionicama Podravke zaradila čak 25 milijuna kuna

0
Foto: PIVAC / FACEBOOK / Ivica Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije Braća Pivac

Ako se po jutru dan poznaje, onda bi Podravkina dionica danas mogla doseći najvišu zaključnu cijenu u povijesti trgovanja.

Do 13 sati u ponedjeljak, naime, na Zagrebačkoj burzi ostvaren je najveći promet upravo Podravkinom dionicom i iznosio je tri milijuna kuna. Cijena se nešto prije 13 sati vinula na 708 kuna. To je rast od gotovo tri posto u odnosu na zaključnu cijenu u petak od 690 kuna.

Nije poznato što se krije iza naglog interesa investitora za dionicom Podravke, koji je bio prilično splasnuo nakon što je euforiju lani u rujnu izazvao ulazak Mesne industrije Braća Pivac u vlasničku strukturu.

Povijesno najviša zaključna cijena Podravkine dionice na burzi iznosila je 690 kuna. Danas bi se to, sudeći po dosadašnjem dijelu trgovanja, moglo promijeniti. Najviša cijena dionice pak u jednom je času jesenas zbog Braće Pivac iznosila čak 724 kune, ali do kraja dana spustila se ispod 700 kuna.

Tko u petak i danas kupuje Podravkine dionice, moglo bi se otkriti za koji dan kad se objave vlasničke promjene u depozitarnom društvu. Braća Pivac imaju oko 227.000 dionica Podravke. Navodno im je prosječna ulazna cijena oko 600 kuna, što znači da su nakon četiri mjeseca – pri trenutačoj cijeni od 708 kuna – u plusu od 25 milijuna kuna!

Cijeli paket Pivci su, prema gruboj računici, platili oko 136 milijuna kuna, a danas – ponedjeljak u 13 sati – on vrijedi oko 161 milijun kuna. To je prinos na ulaganje od čak 18 posto u samo četiri mjeseca. Jasno, stvari se mogu idućih tjedana i mjeseci i promijeniti jer dionica može rasti, ali i padati.

U svakom slučaju, ovog časa (ponedjeljak oko 13 sati) tržišna vrijednost Podravke iznosi preko 5 milijardi kuna. Zbog rasta cijene, dakako, ruke trljaju i menadžeri koji imao pravo na opcijske dionice – piše Danica hr

Ivica R.