Foto: Twitter,

Zapovjednik 36. brigade marinaca ukrajinske ratne mornarice Serhiy Volynsky (Volyn) u novoj video poruci traži da se na branitelje Mariupola primijeni postupak “izvlačenja”, po uzoru na operaciju u Dunkirku 1940. godine. 

 „62 dana borili smo se u punom okruženju, sada smo teritorijalno u pogonu Azovstal, izvršavamo zadatke zajedno s jedinicama Pukovnije Azov i drugim postrojbama koje su u okruženju…

U našoj grupi je više od 600 ranjenika različite težine , hitno im je potrebna medicinska njega, nema uvjeta, nema lijekova, nema osoblja koje bi im moglo pomoći.

Ima i civilnih ranjenika, kojima pomažemo koliko možemo. S nama su stotine civila, deseci djece, mnogo osoba s invaliditetom i starijih osoba. Situacija je teška, ima problema s vodom.”

Volynsky je podsjetio da je apelirao na svjetske čelnike i diplomate da saslušaju branitelje Mariupola i primjenjuju proceduru “izvlačenja” na primjeru operacije Dinamo (Dunkirk operacija, evakuacija Dunkirka) tijekom Drugog svjetskog rata.

Primjerice, 1940. godine britanske i francuske trupe opkolile su njemačke trupe i blokirale ih u blizini grada Dunkirka.

Postrojbe okupljene na obali bile su u opasnosti od katastrofe, ali Hitler je naredio zaustavljanje ofenzive i “ne približavanje Dunkirku bliže od 10 km”.

U poznatom govoru iz 1940. Winston Churchill je događaje u Dunkirku nazvao “čudom”.

Više od 300.000 francuskih i britanskih vojnika evakuirano je tijekom akcije spašavanja.

“Danas je moja glavna poruka: spasite garnizon Mariupol. Primijenite proceduru izvlačenja na nas. Sada ne 1940., sada 2022. Ljudi će ovdje jednostavno umrijeti. Ranjeni će umrijeti, a živi će umrijeti u borbi , civili će umrijeti ovdje s nama u bunkerima, privatnim kućama i neboderima, gdje ih jednostavno strijeljaju.”

Volynsky je dodao da se branitelji Mariupola nadaju pomoći.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Anita M.