Braniteljske udruga kod Tomaševića: Vratiti sve obrisane murale! I onaj Praljkov

0
Foto: Screenshot

U petak  5. studenog 2021. godine u Zagrebu je održan  sastanak  gradonačelnika Tomislava Tomaševića  s predstavnicima 14 braniteljskih udruga. Tema sastanka bila je ”odnos aktualne vlasti Grada Zagreba prema hrvatskim braniteljima i vrednotama Domovinskog rata”.

Sastanak je bio potaknut skandalom koji je nova zagrebačka vlast izazvala brisanjem  murala u Laništu,  što je samo nastavak negativne politike koju ista vodi spram braniteljske populacije, ali i nedostatkom bilo kakovih programskih rješenja za braniteljsku i stradalničku populaciju Grada Zagreba.

Ignoriranje problematike braniteljske populacije nova je gradska vlast pokazala i degradacijom Ureda za branitelje na razinu odjela jedne mega-uprave, a sve to pod krinkom štednje koja će u konačnici zbog do sada u više navrata iskazane nesposobnosti aktualnih gradskih čelnika imati puno višu cijenu, kako ekonomsku tako i humanu.

Objašnjenje gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u slučaju brisanja murala u Laništu radilo o ”nenamjernoj grešci” jer je ”na zahtjev građana traženo da se makne mural generala Praljka pošto je on osuđeni ratni zločinac”, eklatantan je pokušaj dezinformacije i manipulacije javnosti.

Brisanje murala generala Praljka u svoje ime tražio samo jedan dužnosnik stranke Možemo, bez ikakvih prethodnih konzultacija ili odluka na razini tijela mjesne samouprave, što predstavlja očitu zlouporabu političke moći u svrhu nametanja svoje svjetonazorske agende!

U cilju zaustavljanja širenja daljnje neprijateljske klime spram braniteljske i stradalničke populacije Grada Zagreba, sve udruge nazočne na sastanku složile su se oko potrebe za osnivanjem domoljubne građanske Inicijative koje će se tome suprotstaviti svim legalnim sredstvima i u tom smislu pozvali su istomisleće organizacije i osobe da im se pridruže.

Sljedeći sastanak planiran je za nekoliko dana, kada će se dati i puno ime spomenutoj Inicijativi i detaljnije razmotriti provedba prijedloga s ovog sastanka da se na godišnjicu smrti generala Slobodana Praljka, 29. studenog 2021. godine njegov mural vrati u Lanište.

Na razgovoru s Tomaševićem nazočili i predstavnici 14 braniteljskih: Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam, Zajednica udruga branitelja liječenih od PTSP-a RH i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata, Nezavisni dragovoljci Hrvatske Grada Zagreba, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Zagreba, Udruga branitelja Zagreb-parking, Udruga hrvatskih branitelja HEP-a 90-95, Klub 102. brigade HV-a, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 99. brigade HV-a i  Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb – Trnje.

Dolasku se ispričalo još nekoliko gradskih braniteljskih udruga jer su u isto vrijeme obilježavala 30. godišnjica osnutka 1. gardijske brigade HV-a ”Tigrovi”, javlja portal Maxportal

T.R.I