Branka Ramljak: “Išla bih na manifestaciju Povorke ponosa. Što se tiče Hoda za život, nikad nisam sudjelovala, ne znam ni bi li me netko pozvao”

0
foto: Privatni album

Gošća Pressinga Ilije Jandrića bila je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Branka Ramljak.

“Okupila sam ljude s imenom i prezimenom, nezavisnu listu, tražila sam najbolje ljude s kojima ću znati koordinirati i timski raditi za naše sugrađane”, kazala je Ramljak.

Istaknula je da je okupila stručne ljude koji nikada nisu bili u političkim vodama.

“Nemamo propale karijere, nismo ostali bez posla s izborima ili bez izbora, želimo dati naša znanja za grad Split. Način na koji se vodi grad posljednjih 12 godina izaziva frustraciju kod mnogih građana, nešto što je dovelo do toga da 12 godina imamo političku korupciju, blokadu grada i jednu vrstu srama jer je Split zabava i cirkus. Split ima svoj šarm, ali ne želimo da političari dovode do toga da se sramimo grada”, kazala je.

Osvrnula se i na rezultate ankete koju je za N1 provela agencija MASMI prema kojoj se Ramljak nalazi na šestom mjestu (7,1%). U odnosu na prvu anketu Ramljak je zabilježila pad od 5% podrške.

‘Nedjelja će pokazati pravo stanje stvari’

“Pročitala sam jako puno komentara političkih analitičara, ali moram biti iskrena i reći da bi mi bilo draže da imam nešto postataka više. Međutim, imam osjećaj da će ta nedjelja pokazati pravo stanje stvari. S jedne strane imate stranke i kandidate koji su u političkom prostoru, a ja sam nova. Prije dva mjeseca nisu još svi izašli sa svojim kandidatima. Lista ulazi u Gradsko vijeće i garantiram vam da ćemo biti brana onome što se događalo u posljednje vrijeme”, istaknula je Ramljak.

“Izborni dan će biti najvažnija anketa i tada ćemo vidjeti kako svi stojimo.”

Unatoč navodima da je Vice Mihanović plagirao doktorat i tome što je objavljena snimka na kojoj se vidi da Ivica Puljak pjeva ustaške pjesme, ti kandidati i dalje vode po anketama.

“Način na koji se može diskreditirati pojedine kandidate ništa ne znači poklonicima pojedinih kandidata. Što se tiče ta dva slučaja, i s jednim i drugim kolegom sam pričala. Što se tiče plagijata, za samog kandidata je najbolje da se to što prije riješi. Što se tiče Puljka, ispričao se i priznao da je autentično i to je novina u našem prostoru, da se ispričavaju umjesto da traže izliku. Očito da se one kandidate koji su prvi vrhu želi diskreditirati, pa neka je to i prije 30 godina”, poručila je Ramljak.

Komentirala je i to što je dosta splitskih HDZ-ovaca išlo na doktorski studij iz ekonomije u Osijek pored fakulteta u Splitu.

“Malo je čudno. Naš poslijediplomski studij je iznimno težak i mnogi su odustajali jer nisu uspjeli.”

‘Svi osim Keruma’

“Ovo su komunalni i civilizacijski izbori za Split. Svakog zanima hoće li grad biti uredan, hoće li biti zelenila, parkirnih mjesta… Nedjelja će u Splitu biti vrlo zanimljiva i ključno je kako motivirati građane koji ne izlaze na izbore”, istaknula je Ramljak.

Komentirala je i s kim bi mogli koalirati nakon izbora. “Spremni smo surađivati sa svima i razgovarati sa svima, osim s HGS-om, svi osim Keruma.”

Ramljak je komentirala i je li bliska HDZ-u.

“Nikad nisam bila član stranke, a vjerujem da neću ni biti dio stranačkih struktura. Da je HDZ radio kako je trebao, ne bih se javila u ovu utakmicu”, kazala je Ramljak, no nije isključila mogućnost suradnje s HDZ-om nakon izbora iako je istaknula da želi nametnuti svoje ciljeve.

Marijana Puljak objavila je da kruže SMS poruke protiv njihove djece, a Ramljak osuđuje takav potez.

“Ne razumijem ljude koji na taj način omalovažavaju i vrijeđaju političke suparnike. Šalju poruke bez imena i prezimena, to su kukavice najveće vrste. Ako su hrabri neka kažu što ih muči. To je jako ružno. To je sada vijest, sutra više neće biti – kao da smo oguglali na to i to me vrijeđa kao profesora i čovjeka. To nije normalno. Spremna sam da mene blatiš, ali nisam spremna da blatiš moju obitelj, to je dno dna”, poručila je Ramljak.

‘Mamić je uvijek bio na raspolaganju’

Objasnila je kako došlo do suradnje s Tomislavom Mamićem koji podržava njenu kandidaturu.

“Mamića poznajem još od kad sam bila u Hajduku. On je bio jedna od onih osoba koje su uvijek bili na raspolaganju, a nije bilo puno takvih. Kad je klubu bilo najteže, oni su bili tu za pomoć. To je ono kako znaš da su ti najbolji prijatelji. Kad sam okupljala tim do mene je došla informacija da nezadovoljstvo koje ja izražavam, izražava i gospodin Mamić, iako on i ja o tome nikad nismo pričali”, kazala je Ramljak.

Dodala je da su nakon toga razgovarali te da je Mamić rekao je nezadovoljan i da “želi jednaka pravila za sve”.

“Rekla sam da ako se želi kandidrati za gradonačelnika da ću ja to prihvatiti. On je rekao da će razmisliti. Nakon nekog vremena smo sjeli i dogovorili se. Rekao je da za ovakav tempo koji bi imao gradonačelnik, on nema motivacije ni sposobnosti ni vremena”, rekla je i dodala da misli da će Mamić biti vijećnik.

Osvrnula se i na Kerumove optužbe da je tražila donaciju od njega.

“Meni nikad ništa nije dao, 2008. kad se radio aneks zgrade Ekonomskog fakulteta bila sam prodekanica i zajedno s dekanom i ostalim članovima uprave smo uputili javni poziv gospodarstvenicima u Dalmaciji da nam poomognu u opremanju naše zgrade. Moram priznati, nema tko se nije javio. Ako se ne varam, mislim da je Kerumova donacija bila najveća, ali on je tada i bio najveći gospodarstvenik. Nigdje ne piše da je donirao Željko Kerum, to je subjekt, tvrtka Kerum d.o.o.. Tu su bili i ostali donatori, i tvrtka Tommy je bila donator”, pojasnila je Ramljak.

‘Moramo naći model za obnovu Poljuda’

Govoreći o predizbornim obećanjima, Ramljak je istaknula da pojedini kandidati nisu svjesni financijskih mogućnosti grada.

“Neki daju obećanja, a uopće nisu svjesni kolike su financiijske mogućnosti grada ni koje su ovlasti grada. Primjerice, obećaju se ceste, ulaz i izlaz iz grada, ali to je u ingerenciji Hrvatskih cesta. Moramo iskoristiti i europska sredstva. Naša su sredstva limitirana za razvoj. Veliki dio proračuna gotovo je određen gdje će ići, a onaj mali dio moramo što je najbolje moguće iskoristiti, kao i europska sredstva”, rekla je.

Govorila je i o obnovi Poljuda.

“Moramo pronaći model jer je to vlasništvo grada. Treba razgovarati kako se to može riješiti, to je nešto na čemu treba raditi. Inače ćemo doći u poziciju da je sigurnost gledatelja upitna. Nije vrijeme hoćemo ili nećemo, moramo naći način”, kazala je Ramljak.

Istaknula je da kao navijačica nije zadovoljna rezultatima Hajduka.

“Kao navijač nisam zadovoljna rezultatima, ali kao član Nadzornog odbora bila sam u klubu. Dok sam bila u klubu, pratila sam te procese i to je bilo vrijeme kad je Hajduk izvlačio kosture iz ormara. Prije 10 godina izvukli smo preko 100 milijuna različitih sporova i dugova i oni su se riješili u određenom razdoblju. U te četiri godine doveli smo klub do nekog ‘clean starta’, a onda su se opet troškovi povećali, a rezultati su izostali”, kazala je Ramljak i dodala da je trenutni model upravljanja klubom prema kojemu navijači imaju udio dobar i da ga podržava.

“Neka njima njihovi trofeji, a nama naši navijači”, rekla je uspoređujući Dinamo i Hajduk.

Komentirala je i bi li kao nova gradonačelnica podržavala Povorku ponosa i Hod za život.

“Išla bih na manifestaciju Povorke ponosa. Što se tiče Hoda za život, nikad nisam sudjelovala, ne znam ni bi li me netko pozvao”, kazala je.