Posljednji i još uvijek vrlo svježi serijal iz svijeta Zvjezdanih staza, ‘Discovery’, unio je nove elemente u ovu dugovječnu franšizu. Svako vrijeme donosi svoje ideje i vrijednosti, što je slučaj i s ‘Discoveryjem. Ono što ostaje zajedničko svim serijalima više od pola stoljeća unazad, jest priznanje koje odaju velikim pothvatima ljudskog roda kroz njegovu povijest. To se često reflektira kroz imena brodova: Columbia, Al-Battani, Tiananmen značajne su osobe, plovila odnosno događaji koji su spomen našli u pojedinim epizodama serije. Samo ime aktualne serije izvedeno je iz imena broda – spomenuti Discovery – koji je, ako niste znali, jedno od najslavnijih plovila u povijesti ljudskog roda. Još su dva značajna svemiroplova inspiraciju za ime našla u stvarnosti, pa ćemo se pobliže upoznati s njima.

Discovery

Kapetan Gabriel Lorca zapovijeda eksperimentalnim svemirskim brodom Zvjezdane flote imena Discovery (NCC-1031), koji je posljednji u nizu plovila s ovim imenom. Porinut je 2256. godine sa 140 članova posade i, mada je zapravo istraživački brod, postaje ključno oružje u ratu protiv Klingonaca.

Discovery je slavno pomorsko ime: brodom tog imena zapovijedao je Henry Hudson u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom u 17. stoljeću, a njegovim imenjakom plovio je i James Cook na svojoj posljednjoj ekspediciji u 18. stoljeću. Još dva broda tog imena nosili su ekspedicije u istraživanje Sjevernog odnosno Južnog Zemljinog pola. Jedan od NASA-inih raketoplana također se zvao Discovery i svojevremeno je u svemir postavio teleskop Hubble. Više o Discoveryju (i ostalim raketoplanima) saznajte na Geekovom portalu o svemiru.

Šenčou

Prvi svemirski brod kojeg uopće vidimo u seriji je Šenčou (Shenzhou, NCC-1227), koji je dobio ime po prvom svemirskom brodu s posadom kojeg je lansirala NR Kina. Njime je u seriji zapovijedala kapetanica Philippa Georgiou, dok joj je prva časnica Michael Burnham. Kapetanica Georgiou je kasnije ubijena u bitci kod Dvojnih zvijezda, a brod teško oštećen i napušten.

Premijerni let originalnog broda dogodio se 2003. godine, a do danas je ovom klasom brodova u svemir poletjelo jedanaest kineskih astronauta. Prvi kineski pokušaj slanja čovjeka u svemir, inače, vuče korijene još s kraja 1960-ih godina, kada je cijeli svijet pozorno pratio svemirsku utrku između Sjedinjenih Američkih Država i SSSR-a. U to je vrijeme u Kini pokrenut sveobuhvatan svemirski program i čak je izabrano 19 astronauta od kojih bi prvi poletio u svemir već 1973. godine. Na nesreću, “blagodati” Kulturne revolucije uskoro su zahvatile svemirski program pa je daljnji razvoj otkazan, a spomenuta devetnaestorica ostala su čvrsto na Zemlji. Više o kineskom svemirskom programu saznajte na Geekovom portalu o svemiru.

Buran

Prvi brod kojim je zapovijedao Gabriel Lorca bio je USS Buran. Nedugo po početku rata između Federacije i Klingonskog carstva, Buran je uletio u zasjedu te su na brod dospjeli Klingonci. Lorca, koji je uspio umaknuti s broda, pokrenuo je sustav za samouništenje i tako ne samo lišio Klingonce vrijednoga plijena, nego i pobio vlastitu posadu.

Kao i prethodna dva navedena federacijska broda, i ovaj svoje ime duguje tradiciji istraživanja svemira sa Zemlje. Potječe iz doba svemirske utrke između SAD-a i SSSR-a, koja je završila spuštanjem broda Apollo 11 na Mjesec. Mada je program Apollo tada bio na vrhuncu, NASA je već naveliko tražila jeftinije i jednostavnije rješenje za slanje ljudi u svemir. Pronašla ga je u vidu programa Space Shuttle, a Sovjeti su, želeći sačuvati obraz, pohitali napraviti svoju verziju istoga.

Rezultat višegodišnjih napora (i nešto industrijske špijunaže) bio je moćni Buran, prva i jedina višekratno iskoristiva letjelica koju je sovjetski (kasnije ruski) svemirski program ikada iznjedrio. Letio je samo jednom, 1988. godine, u potpuno automatiziranom letu bez posade. Velika financijska kriza i raspad SSSR-a uvjetovali su ukidanje ovog programa, pa Rusi i danas lete na starim Sojuzima, koji su prvi put poletjeli još 1967. godine.

Najpoznatiji od svih je, naravno, USS Enterprise, koji je također naslijedio ime od slavnog broda ratne mornarice. Budući da se brod tog imena proteže kroz sve serijale osim ‘Discoveryja’.