Budućnost je na selu! Što ruralnim područjima donosi novi ZPP?

0
0

Budućnost je na selu zvuči kao floskula, posebno na našim prostorima s kojih mladi masovno odlaze u zapadne zemlje, trbuhom za kruhom, ostavljajući djedovinu da zarasta u korov. Pored toga, od mladih poljoprivrednika često čujemo kako im se mnogi čude jer se poljoprivreda smatra djelatnosti za niži stalež društva, u našem društvu ima loš imidž, smatra ju se neisplativom, uzaludnim i mučnim poslom. No i dalje ima onih koji se vraćaju u rodni kraj i ulažu u svoju zemlju.

Često se pitamo jesu li ljudi svjesni kako je puno toga što ih okružuje proizašlo iz truda i rada poljoprivrednika u širem smislu – počevši od hrane, preko odjeće i obuće od prirodnih materijala, predmeta u domaćinstvu, materijala za uređenje doma do papira u bilo kojem obliku.

ZPP želi osigurati vitalnost ruralnih područja

U vrijeme kada nam ni 48 sati u danu ne bi bilo dovoljno da obavimo sve što bismo htjeli i trebali, često poželimo pobjeći daleko od ureda i svakodnevne žurbe – da nije ni blizu ni daleko. Oazu mira najčešće ćemo naći u kakvom je ruralnom području, na gospodarstvu koje se bavi seoskim turizmom i pruža sve ono što podsjeća na spokojne dane djetinjstva provedenih kod bake i djeda na selu.

Svjesna je ovoga i Europska komisija koja budućom Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP) želi osigurati vitalnost ruralnih područja, ojačati njezine vrijednosne lance i lokalne proizvodne mreže, pružiti podršku mladim poljoprivrednicima i ženama u poljoprivredi, očuvati i zaštititi prirodne resurse, ali i poticati inovacije i digitalizaciju poljoprivrede.

Kako ističu u EK, ruralna područja čine 44 do 80% svake zemlje Europske unije i čine srce Europe. Zato se tri od devet budućih ciljeva ZPP-a fokusiraju se na:

  • zapošljavanje, rast, socijalno uključivanje i lokalni razvoj u ruralnim područjima, uključujući bio-ekonomiju i održivo šumarstvo,
  • privlačenje mladih poljoprivrednika i olakšavanje razvoja poslovanja u ruralnim područjima;
  • jaču reakciju EU poljoprivrede na društvene zahtjeve vezane uz hranu i zdravlje, uključujući sigurnu i održivu hranu kao i dobrobit životinja.

Sve ove probleme u budućnosti bi trebala riješiti Zajednička poljoprivredna politika.

Novi način rada ovisno o lokalnim potrebama

Znajući da nisu sva ruralna područja ista, a ovise o geografskim osobitostima i klimatskim uvjetima pa onda i nemaju iste teritorijalne potrebe, kroz ZPP državama članicama EU planira pružiti fleksibilnost i potporu za prilagođavanje lokalnim potrebama, sa što manje administracije. U EK tvrde kako će najmanje 5% ukupnog doprinosa Europskom poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) država članica biti rezervirano za lokalni razvoj, a u okviru programa LEADER. Još 30% ići će na mjere koje se bave specifičnim ciljevima vezanim uz okoliš.

Mladi poljoprivrednici i razvoj ruralnog poslovanja

Europski poljoprivredni sektor karakterizira starenje poljoprivrednog stanovništva. U 2016. godini je samo 5,1% poljoprivrednika bilo 35 godina i mlađe dok je onih starijih od 55 godina bilo čak 58%, a starijih od 65 godina 33%. Zato buduća ZPP prepoznaje važnost privlačenja mladih muškaraca i žena u ovaj sektor, odnosno olakšavanje razvoja poslovanja u ruralnim područjima.

Plan je da države članice odvoje najmanje 2% godišnjeg proračuna za izravna plaćanja za mlade poljoprivrednike. U usporedbi s današnjom ZPP koja izdvaja 70.000 eura za pružanje pomoći za mlade poljoprivrednike i početnike, maksimalna potpora iznosila bi 100.000 eura. Tu je i komplementarna potpora dohotku mladima koja će se isplaćivati godišnje, ali i Erasmus programi kao financiranje transnacionalnih edukacija.

Društvena pitanja i održiva poljoprivredna proizvodnja

Posljednjih nekoliko godina znatno su porasla društvena očekivanja o sigurnosti i kvaliteti hrane te standardima zaštite okoliša i dobrobiti životinja. ZPP želi pomoći poljoprivrednicima u predviđanju razvoja i prilagodbi proizvodnje na temelju tržišnih signala i zahtjeva potrošača, a to se najviše odnosi na smanjenje upotrebe pesticida u biljnoj te antibiotika u animalnoj proizvodnji, odnosno sredstva će biti usmjerena onim poljoprivrednicima koji će se pridržavati tih zahtjeva.

Također, sve je traženija ekološki proizvedena hrana, proizvodi s geografskim oznakama, domaći specijaliteti i inovativna hrana. ZPP će u sklopu svojih aktivnosti nastaviti podržavati i promicati takve proizvode i njihove vrijednosti, ali i pomoći poljoprivrednicima da prilagode svoju proizvodnju u skladu sa zahtjevima tržišta. Time se želi takve proizvode učiniti atraktivnijima, a kroz modernizaciju i pojednostavljenje procesa registracije te jačanjem zaštite od krivotvorenja. To znači i smanjenje administrativnih opterećenja, povećanje komercijalne vrijednosti proizvoda i pojednostavljenje marketinških i promotivnih procesa.

Zdravlje životinja i biljaka

Kroz buduću ZPP planira se uskladiti propise i standarde EU za rješavanje pitanja zdravlja i dobrobiti životinja te upotrebu pesticida, kako bi se spriječile zloupotrebe. Podsjetimo se samo posljednjeg takvog slučaja kada je meso bolesnih krava iz Poljske završilo na tržištu više zemalja EU.

Države članice moći će osmisliti svoje strateške planove ZPP-a kako bi pomogle poljoprivrednicima u poboljšanju njihove praktične primjene pravila EU-a o dobrobiti životinja.

Poljoprivreda i prehrambeni otpad

Buduća ZPP ne zanemaruje ni problem hrane koja završi u otpadu. Naime, godišnje se u EU baci 88 milijuna tona hrane što ju godišnje košta 143 milijarde eura. Bio-ekonomija koja koristi obnovljive biološke resurse kako s kopna tako i s mora ne samo da bi proizvela hranu nego i materijale i energiju čime se prehrambeni otpad može pretvoriti u gospodarsku aktivnost. Ova inicijativa može imati značajne ekonomske, ekološke i društvene koristi te pomoći državama članicama u ispunjavanju njihovih ciljeva u pogledu klimatskih promjena.

Kroz podršku i fleksibilnost predložene buduće Zajedničke poljoprivredne politike možemo sačuvati tradiciju i istovremeno olakšati poslovni razvoj. Možemo učiniti ruralna područja atraktivnijima za nove vještine, istovremeno podržavajući mlade i stare poljoprivrednike. Ujedno možemo ispuniti očekivanja građana, osiguravajući najviše standarde sigurnosti, kvalitete i blagostanja, poručuju u Europskoj komisiji, piše agroklub.com.