20/06/21

Bugarski par uhićen u Njemačkoj, krijumčarili su novorođenčad

Must Read

BRAČNI par iz Bugarske, za kojim je policija tragala zbog krijumčarenja novorođenčadi u Grčkoj, uhićen je u Njemačkoj i uskoro će biti izručen, priopćilo je državno odvjetništvo u Sofiji.

Za osumnjičenima je u veljači izdan europski uhidbeni nalog zbog “sumnje u sudjelovanje u organiziranoj kriminalnoj skupini koja je na grčkom teritoriju krijumčarila novorođenčad”, navodi se u priopćenju.

Muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhićeni su 29. travnja u Neunkirchenu, na jugozapadu Njemačke. Državno odvjetništvo nije navelo razlog njihova boravka u Njemačkoj.

Svima prijeti od 5 do 15 godina zatvora.

Djeca su rođena i prodana u Grčkoj

Optuženi su da su od 2015. u Bugarskoj vrbovali trudnice iz siromašnih sredina uz obećanje da će dobiti 2500 do 3500 eura. Zatim su ih odvodili i smještali u stanu u Ateni prije porođaja.

“Nekoliko dana nakon porođaja djecu su prodavali lokalnim krijumčarima koji su najvjerojatnije pripadali međunarodnoj mreži za trgovinu novorođenčadi”, navodi odvjetništvo.

“Utvrđen je identitet devet žena, sve iz siromašnih sredina, čija su djeca rođena i prodana u Grčkoj.”

Trgovina novorođenčadi, koja je prvo bila raširena u romskim getima u okolici Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge dijelove te zemlje, a najčešće je odredište susjedna Grčka.

Sporost u postupku posvajanja, koji je ranije znao potrajati i pet godina, potaknula je mnoge kandidate da posegnu za ovakvom ilegalnom trgovinom.

Zahvaljujući zakonu iz 2018. vrijeme čekanja je skraćeno, ali mreže još djeluju i lakše su “rješenje” za one koji ne uspiju posvojiti dijete na zakonit način – piše Index

Foto: Pixabay

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata poručile Škori: ‘Za koju domovinu se bori vaš Domovinski pokret?’

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u priopćenju je u nedjelju prozvala predsjednik Domovinskog pokreta Miroslava Škoru da svojim...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img