Foto: Ured predsjednika

Piše Tihomir Čuljak

Vlada, poput većine iznenada geopolitički osviještene Europe želi pomoći Ukrajincima u vojnoj obuci. Predsjednik Milanović kaže kako u tome vidi opasnost za Hrvatsku pa ne da. A oporba u saboru ne pristaje na prijedloge Vlade bez suglasnosti Milanovića. I tako ništa od pomoći Ukrajincima, barem formalno.

Ali formu se uvijek može izbjeći smišljanjem nove forme.

Slične formalne pravne -političke probleme su na zanimljiv način izbjegli i Amerikanci, a po uzoru na njih i Rusi. Dopustili su osnivanje privatnih vojski koje šalju tamo gdje državna vojska ne može djelovati, ili tamo gdje je to jeftinije nego slati državne postrojbe

Na sličan način bi mogla postupiti i Hrvatska.

Mogla bi dopustiti stvaranje privatnih škola za vojnu obuku. Privatne škole za obuku zaštitara već postoje. U tim školama, na kratkotrajnom tečaju zaštitari između ostalog uče borilačke vještine i gađanje pištoljima. Na istom tom principu u privatnim školama bi se mogla učiti osnovna vojna taktika, upotreba specifičnog naoružanja, ratna medicinska obuka, inženjerijska obuka, ili miniranje i razminiranje.

Obuka bi se mogla vršiti na bivšim zatvorenim vojnim poligonima koje bi privatna poduzeća mogla iznajmiti od hrvatske vojske.

Kadrova za obuku imamo.

Mnogi umirovljeni generali i časnici bi mogli postati honorarni predavači. To bi za državu bilo politički puno bolje i jeftinije nego da obuku obavljaju aktivni časnici.

Imamo privatna poduzeća za razminiranje i najiskusniji demineri u Europi iz tih poduzeća bi mogli podučavati o miniranju i razminiranju. Mnogi umirovljeni ratni liječnici bi mogli podučavati o ustroju ratne medicine i ratnoj kirurgiji. Mnogi inženjeri građevine sa ratnim iskustvom bi mogli učiti kako brzo graditi ratne ceste, mostove, rovove i zemunice.

Čak i bi i general Rojs mogao postati profesor.

Mnogi inženjeri iz HEP-a sa ratnim iskustvom bi mogli obučavati Ukrajince kako brzo popraviti dalekovode srušene granatama, ili brzo osposobiti lokalne mreže temeljene na kontejnerskim generatorima pokretanim dizel agregatima.

Predavača sa ratnim iskustvom imamo više nego bilo koje država u Europi.

Privatnih poduzetnika koji bi mogli biti zainteresirani za ovaj posao također imamo dovoljno. Mnogi od njih su osnovali svoja poduzeća za razminiranje, ili zaštitarska poduzeća, a proširenje posla bi im dobro došla prilika za proširenje posla.

Treba samo promijeniti zakone, unatoč tome što se to ne bi svidjelo ni Pantovčaku, a ni oporbi u Saboru.

A ukrajinski vojnici bi mogli dolaziti u Hrvatsku na obuku kao civilne osobe. Dovoljno bi bilo da u ukrajinskoj vojsci uzmu godišnji odmor u produženom trajanju, te za vrijeme godišnjega odmora kod nas nauče ono što trenutno u Ukrajini ne mogu naučiti.