Friday, September 17, 2021
HomePripremaCapakova zamjenica: Ako se nastavi rast zaraženih, imat ćemo pooštravanje mjera

Capakova zamjenica: Ako se nastavi rast zaraženih, imat ćemo pooštravanje mjera

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 524 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je porast od 37,5 posto u odnosu na prošlu srijedu.

“Ovakav broji nismo imali od kraja svibnja i početka lipnja. Radi se o pogoršanju situacije. Već 6-7 dana zaredom imamo više od 300 novooboljelih”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u podnevnom Dnevniku HTV-a.

Istaknula je da se to odmah osjeti i na broju hospitaliziranih, kojih je prije dva dana bilo ispod 200, a danas ih je 235.

“Najveći porast novooboljelih imamo u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obično su to zadnjih dana mlađi ljudi – 20-29 godina. To je posljedica okupljanja i odlaska u klubove, a činjenica je da taj dio populacije nije cijepljen”, rekla je Pavić Šimetin.

Rekla je i da ako se nastave uzlazne brojke možemo očekivati postrožavanje mjera.

“Način na koji možemo ovo zaustaviti je ograničenje okupljanja i svih situacija gdje se može doći u kontakt, pogotovo s nepoznatima s kojima ne žive. Ako i jesu takva okupljanja onda moraju biti s maskom i distancom, a i digitalne covid potvrde daju određenu sigurnost”, istaknula je.

Dodala je da će sutra biti objavljena nova karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), te da očekuju da će Hrvatska i cijela obala biti u narančastom.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments