Foto: MORH

Ministarstvo obrane (MORH) i Oružane snage izrazili su danas žaljenje zbog tragedije u kojoj je poginulo dijete, a dvije su osobe ozlijeđene, svi češkog državljanstva, uz apel javnosti da poštuju ploče upozorenja koje jasno sugeriraju da je područje vojnog poligona opasno.

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao ‘Crvena zemlja’ koji je označen velikim tablama upozorenja da se radi o opasnom području na kojem možda ima eksplozivnih sredstava

Zašto je češka obitelj ignorirala velika upozorenja koja su postavljena na samom ulazu u vojni poligon i bila u opasnom području – to nikome nije jasno. Na ulazu stoji šest golemih tabli s upozorenjem na opasnost. Na engleskom i hrvatskom jeziku.

Obitelj je tamo, tvrdi policija, ipak ušla. Otac se čak fotografirao s granatom koju su ponijeli sa sobom, a dječak ju je kasnije slučajno aktivirao kod Obrovca i to nakon što se automobil pokvario.

Otac je osumnjičen za teška kaznena djela, pojašnjava glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin: “46-godišnjeg državljanina Češke sumnjiči se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u svezi kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.”

Policija ga je privela, a nakon što je ispitan, pušten je da se brani sa slobode. Sudit će mu se u Češkoj. Neslužbene informacije govore da su Česi, koji su u Hrvatskoj boravili turistički, obiteljski i prijateljski međusobno povezani, svjesno otišli na poligon i slikali se, a dječak je ponio protuoklopni metak.

RTL: Otac se fotografirao s granatom

“Ploče upozorenja jasno sugeriraju da je na području vojnog poligona ‘Josip Markić’ ulazak na vlastitu odgovornost, da je to opasno područje i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva. Ističemo da vojni poligon ‘Josip Markić’ ondje postoji niz desetljeća i da se ovakva tragedija dosad nikad nije dogodila”, priopćio je MORH nakon medijskih upita.

“Poligon nije stalno zatvoren. On je zatvoren kad se održavaju vježbe i to se najavljuje. Mi smo komunicirali s vojskom. Međutim, tamo su postavljene oznake jasno za sve posjetitelje”, rekao je ravnatelj policije Nikola Milina.

RTL je sinoć objavio da se otac fotografirao s granatom koju su ponijeli sa sobom, a dječak ju je kasnije slučajno aktivirao kod Obrovca i to nakon što se automobil pokvario.

Pronađeno još nekoliko granata

“Nažalost, olako se to sve shvatilo, kao i ono što su Česi kao ‘vojne suvenire’ našli na poligonu”,  ispričao je umirovljeni general Slavko Barić reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezi Moskaljov. On je upoznat sa svim detaljima slučaja i tvrdi da su najvjerojatnije sa sobom odnijeli protupješačku granatu.

“Očito se radilo o gađanju. To su prilično osjetljiva sredstva gdje je najmanji dodir potreban da dođe do eksplozije”, objasnio je Barić.

Nakon nesreće još je nekoliko granata pronađeno na tom terenu iako je vojska prije odlaska, kaže Barić, dužna provjeriti je li teren očišćen i ima li zaostalog streljiva.

“Ja vjerujem da je zapovjednik svjestan da je potrebno izvršiti kontrolu tog područja. Trebalo bi ponovno izvršiti kontrolu cijelog područja jer je moguće da ima još zaostalih sredstava”, napomenuo je.

“I druge zemlje postavljaju ograde ili ovakve znakove”

Radi se o otvorenom vojnom poligonu koji nije ograđen i kroz koji ide cestica. Njome se može ići kada nisu u tijeku vježbe. No na dijelu na kojem se izvode vojne vježbe stoje upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku kojima se upozorava na opasnost. Postoje i table koje upozoravaju na mogućnost nailaska na neeksplodirana sredstva.

Najveća je odgovornost na ljudima koji se ogluše i lutaju zabranjenim zonama.

“Da vi postavite bilo kakvu stražu, to ne postoji gotovo nigdje. I zemlje koje imaju veće vojske stavljaju ograde ili stavljaju ovakve znakove”, rekao je.

Izvještaj o slučaju od Glavnog stožera zatražio je i predsjednik Zoran Milanović.