ČETNIČKIM ŠKRABOTINAMA oskvrnut mural heroja Domovinskog rata Mile Blaževića Čađe na Banovini.

0
Foto: Ivica Pandža

Nepoznati počinitelji oskrvnuli su mural nacrtan na mjestu pogibije heroja Mile Blaževića Čađe u Strugi Banskoj, na Banovini.  

Pretpostavka se da je netko 4S napisao tijekom noći.

Podsjetimo, Dana 26. srpnja 1991. Banovina i Pounje bili su poprište strašnog zločina.

Velikosrpski agresor pokrenuo je operaciju kodnog imena Žaoka kojom su namjeravali do 27. srpnja zauzeti cijelu Banovinu i Pounje. Pritom im je prva prepreka bila hrvatsko mjesto Struga Banska koje su branili hrvatski redarstvenici i pripadnici Zbora narodne garde – Gromovi.

Branitelji su nadljudskim snagama pružali otpor brojnijem neprijatelju koji je na oklopljeni kamion montirao protuavionski top, a ispred kamiona na cesti formirao živi štit od 48 Hrvata zarobljenih u spaljenoj Zamlači i u susjednim mjestima. Brutalno goneći živi štit pred sobom, agresor je palio kuće, zlostavljao mještane uz prijetnju strijeljanjem, do krvi tukao zarobljene civile oružjem, rukama i nogama, pritom neprestano pucajući sa svih strana.

U toj situaciji hrvatski redarstvenik Mile Blažević – Čađo, a za njim i Željko Filipović iz Dugog Sela odlučili su žrtvovati svoje živote. S potpornog zida iznad ceste Čađo, opasan eksplozivom, uz glasan povik ljudima u živom štitu: “Lezite”, zakoračivši prema oklopnom vozilu bacio je bombe i tako zaustavio daljnje napade. Svojim iznimnim herojskim činom u eksploziji je i sam raznesen, ali je privremeno zaustavio napredovanje neprijatelja. Sličan je pothvat izveo i Željko Filipović koji je onesposobio puškomitraljez na oklopnom vozilu.