Oni koji za vrijeme ili poslije bavljenja sportom piju čokoladno mlijeko mogu se jednako brzo ili čak brže oporaviti od većih napora nego kad konzumiraju sportske napitke.

Izuzetno je bitno nadomjestiti tekućine i elektrolite potrošene tijekom vježbanja, a jedna nova metaanaliza je uočila nešto bitno vezano za čokoladno mlijeko. Objavljena je u časopisu European Journal of Clinical Nutrition.

Za potrebe analize su proučavani podaci iz prijašnjih 12 manjih studija u kojima se uspoređivalo kako čokoladno mlijeko točno utječe na nekoliko pokazatelja uspješnog oporavka od vježbanja (u usporedbi s jednim placebo pićem i sportskim napitcima).

Ukratko, sportaši su se bavili aktivnostima kao što je trčanje ili vožnja biciklom, a potom su se znanstvenici bacili na proučavanje ponašanja tzv. pokazatelja oporavka. To bi recimo bili pokazatelji koliko je potrebno vremena do potpune iscrpljenosti tijekom vježbanja, broj otkucaja srca, razina mliječne kiseline te enzima kreatinin kinaze u krvi (koji inače rastu uz intenzivnu aktivnost).Istraživanjima se utvrdilo kako je čokoladno mlijeko produljilo vrijeme do nastupa potpune iscrpljenosti i poboljšalo redom: izdržljivost, broj otkucaja srca te razinu mliječne kiseline u krvi – i to barem toliko koliko i neki drugi sportski napitci koje inače sportaši uzimaju za oporavak.“Čokoladno mlijeko u sebi sadrži ugljikohidrate, masnoće, proteine, flavonoide, elektrolite te neke vitamine zbog kojih je takvo piće dobro za oporavak sportaša”, potvrdio je voditelj studije dr. Amin Salehi-Abargouei s iranskog medicinskog fakulteta Shahid Sadoughi u Jazdu. “U nekim se slučajevima čokoladno mlijeko pokazalo i boljim”, napomenuo je.

“Poanta je kako je taj napitak ukusno i jeftino rješenje za oporavak te daje slične ili čak bolje rezultate u odnosu na komercijalna pića”, tvrdi Salehi-Abargouei.

Sportska pića inače sadrže ugljikohidrate i elektrolite, ali najčešće ne i proteine, ističu stručnjaci.