Čovjek je stroj za kretanje, no ako se ne kreće propada

0
5
Foto: Pixabay
Profesor doktor znanosti Dražen Čular voditelj je brojnih znanstvenih istraživačkih projekata, autor znanstvenih radova te sveučilišnih udžbenika. Sudjeluje na međunarodnim znanstvenim i stručnim kongresima i skupovima. Obnaša brojne dužnosti i funkcije te je član različitih stručnih organizacija i tijela.

Sa svojim istraživačkim timom konstruirao je jedinstveni mjerni instrument anaerobnih karakteristika mladih sportaša. Za stručni znanstveni doprinos u kineziološkoj znanosti i promociji kineziologije te za postignute rezultate na Olimpijskim igrama kao i za razvoj borilačkih vještina dobio je vrijedna domaća i inozemna priznanja i nagrade.
– Moderna i suvremena istraživanja su pokazala da je čovjek najsavršeniji stroj na svijetu koji je stvoren za kretanje. Ako se ne kreće – propada. Zbog toga trenutno se mnogi vrhunski znanstvenici bave utjecajem tjelesne aktivnosti na zdravlje – kaže prof. Čular.

Objašnjava da područje kineziologije u sportskoj znanosti naziva se sport science. Prošla su vremena egzotike i vremena kada ste vrhunske sportske rezultate osvajali na entuzijazam. Danas oni koji žele ulagati u sport to ne mogu raditi više bez sportske znanosti.

– Tako smo i mi tražili recept – jednadžbu specifikacija uspješnosti u sportu. Znali smo da što više problema riješimo, moći ćemo s većom preciznošću izdizajnirati i predvidjeti rezultat – kaže.

Čular smatra da je danas svima interesantan rezultat i uspješnost, ja on znanstvenik koji ima nekakav etički pristup svemu tome, mišljenja je da je sport prvenstveno u funkciji zdravlja. Pokazalo se da je samo 1 do 2 posto populacija predodređen za vrhunski sport. Visina, recimo, može biti prag za uopće sudjelovanje u nekom sportu.

– Ako vaše dijete želi igrati košarku, čak i bekovi imaju neku zadanu visinu. Temeljem znanstvenih spoznaja možete napraviti procjenu koliko će dijete biti visoko – to je sport science. Tu je i psihološki momenat – dali da se razočara na početku ili da uloži 7-8 godina pa da se na kraju ispostavi da nema ono nešto da bi osvojio olimpijsku medalju – objašnjava.

No, antropološke karakteristike nisu samo motoričke sposobnosti i visina koju vidimo  – tu je neka upornost, sportska inteligencija, različite vidove inteligencije, sve ono što čini osobu kao ličnost. Psihološka moć i snaga može ipak biti jako važna u svemu pa tako i u sportu, tumači znanstvenik.

Čular je proučavao i utjecaj veličine države na rezultatsku uspješnost u svjetskim sportovima. Mi kao zemlja smo svjetski fenomen, kaže.

– U Splitu imamo Muzej slave splitskog sporta, često mi dolaze znanstvenici iz Azije, njima je nepojmljivo da su se u jednoj ulici rodili 4 tenisača među 100 najboljih na svijetu. Na taj način smo za svoja znanstvena istraživanja privukli vrhunske znanstvenike, njih interesira uzorak – ono što mi imamo, piše HRT.