Crno tržište: Cijene cjepiva dosežu iznos i od 1000 dolara

0
Foto: Dugopolje.org

Istraživači tvrtke Kaspersky ispitali su 15 različitih tržišta na Darknetu i pronašli su oglase za čak tri cjepiva protiv koronavirusa. Na Darknetu se nude cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna, a cijene po dozi znaju dosegnuti i iznos od čak 1200 dolara. Prosječna cijena je oko 500 dolara.

„Većina prodavača nalazi se u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a cijene po dozi su se kretale od 250 do 1.200 dolara, s prosječnom cijenom od oko 500 dolara. Komunikacija se vrši putem aplikacija za šifriranu razmjenu poruka kao što su Wickr i Telegram, dok je zahtjev da se uplate vrše u obliku kriptovalute, prije svega Bitcoina“, istaknuli su iz tvrtke Kaspersky.

Prema njihovim informacijama većina prodavača na crnom tržištu obavila je između 100 i 500 transakcija. Što su točnu korisnici kupovali ostaje nejasno. Ostaje nejasno i radi li se o pravim cjepivima ili je riječ o lažnim cjepivima što je vrlo lako i moguće.

„Uz informacije dostupne stručnjacima kompanije Kaspersky, nemoguće je reći koliko su doze cjepiva koje se reklamiraju online stvarne doze (mnoge medicinske ustanove su se našle u situaciji da koriste preostale doze) i koliko reklama je zapravo prevara. Čak i ako biste nešto dobili poštom, najvjerojatnije ono što biste dobili ne bi bila učinkovita, valjana doza. Što je još važnije, pribavljanje takvih doza je nezakonito“, ističu iz Kasperskog.

Posljednjih dana sve veći broj stručnjaka ističe kako crno tržite cjepiva sve snažnije raste te kako postoji sve veća opasnost od prodaje lažnog cjepiva – prenosi kroativ.at

dp


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here