Foto: Pixabay

Evo koja ljekovita svojstva ima biljka čuvarkuća

Jeste li ikada čuli za biljku čuvarkuću? Riječ je o biljci koja nosi i latinski naziv Sempervivum, gdje semper znači vječno, a vivum živjeti, stoga vas ne treba čuditi da je ova biljka itekako poznata u narodnoj medicini i da je na glasu da ima razna ljekovita svojstva.

Najprije spomenimo kako čuvarkuća izgleda. Ta biljka se sastoji od jako debelih, čak mesnatih zelenih listova. Ti listovi su zelene boje i puni su soka. Listovi su jestivi i upravo oni su izvor ljekovitosti.

Čuvarkuća se može pripremiti na nekoliko načina: u obliku soka, masti ili pak čaja. Ova biljka će se najčešće upotrebljavati za liječenje rana, čireva, hemeroida, ispucale kože, grlobolje i sl. Kao što vidite, širok je raspon različitih bolesti i neugoda koje ova biljka može izliječiti ili pak ublažiti. Naravno, uvijek imajte na umu da se morate konzultirati sa svojim liječnikom obiteljske medicine i da svoje zdravlje shvaćate odgovorno.

Čuvarkuća u obliku čaja riješiti će vaše probleme s čirevima!

Ljekovita svojstva koje čuvarkuća ima su brojna. Ono po čemu je ova ljekovita biljka najpoznatija je kao pomoć kod ulkusa tj. čireva. Ako vas muče čirevi na želucu, ova biljka se može pokazati kao odlično rješenje.

Osim što ima razna antioksidativna svojstva, ekstrakt lista čuvarkuće pripremljen u obliku soka ili čaja može zauvijek riješiti vaš problem sa čirom. Uz to, čuvarkuća u obliku čaja ima i razna antibakterijska svojstva, pa tako pomažemo liječenju Escherichiae coli.

Uz sve navedeno, ova fenomenalna biljka će vam pomoći i u snižavanju kolesterola u krvi. Ako ste uvjerene u njezina ljekovita svojstva i želite taj čaj napraviti što prije, u nastavku ćemo vam iznijeti recept za čaj.

Priprema je vrlo jednostavna.

Dva decilitra tople vode prelijte preko 2 sitno nasjeckana lista čuvarkuće. Uvijek morate imati na umu da savjet liječnika osobne medicine je prijeko potreban. Nikad nemojte liječenje svojih tegoba prepustiti isključivo u svoje ruke bez da se savjetujete sa stručnjakom.

U čemu vam sve čuvarkuća može pomoći?

Ako još niste nabavili ovo ljekovitu magičnu biljku, vrijeme je da to napravite. Menstrualne tegobe, upala uha, čir na želucu, bronhitis – sve te tegobe imaju jednu zajedničku stvar: čuvarkuća ih liječi!

Ova biljka koju još nalazimo pod nazivom žednjak, ušna, treset i sl. je jedna otporna, lagana za uzgoj biljka, čija su ljekovita svojstva prepoznata od davnina. Mesnati listići čuvarkuće puni su soka koji se može pripremiti na razne načine i pomoći vam u borbi s raznim tegobama.

Možete ga mazati na kožu, piti poput soka ili pak napraviti čaj. 

Čuvarkuća toliko blagotvorno djeluje na tijelo da su istraživanja pokazala da njena sredstva čak smanjuju rizik od raka. Na koji način ćete primijeniti ovu biljku navodno ovisi o tome što vas muči. Ako imate problem na koži, koristit ćete ju u obliku maziva. Ako vas pak muči želudac ili crijeva, najbolje je popiti čuvarkuću u obliku čaja. Ako vas pak muči uho, dovoljno je kapnuti par kapi čuvarkuće u uho.

Anita M.