Dan Šibensko-kninske županije: Dodijeljene nagrade zaslužnima ‘Svugdje ima sunca i mora, ali ovo ovdje je nešto posebno’

0
Foto: ŠibenikNews
Svečanom sjednicom Županijske skupštine i dodjelom nagrada zaslužnim pojedincima i udrugama, danas je u šibenskom kazalištu obilježen Dan Šibensko-kninske županije.

– Prisjetimo se što se to promijenilo od posljednje  svečane sjednice Županijske skupštine. Dosta toga se radikalno promijenilo jer u županiji 27 godina bila ista struktura, odnosno ista administracija, koja je vodila županiju. Lani su građani, očigledno nezadovoljni rezultatima tih 27 godina, rekli dosta. U nepunih godinu dana održano je sedam sjednica Županijske skupštine, na kojima smo donijeli i jedan presedan, a riječ je o apsolutnoj transparentnosti županijskog proračuna, konkretno javnog novca. No, ta odluka do danas nije provedena i molim sve koji mogu pomoći da se to riješi da to i učine – kazao je predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina u svojom obraćanju na početku sjednice, te apelirao na kadrovske rošade kojima bi rad na novim projektima bio kudikamo uspješniji.

Šibensko-kninske župan Marko Jelić naglasio je bogatstvo i ljepotu koju naša županija ima te se osvrnuo na važnije projekte.

– Županija je zakonski skrbnik prostornog planiranja i sustavno smo pristupili izradi novog prostornog plana koji će ići na javnu raspravu i njime će biti omogućen ravnomjeran razvitak svih dijelova županije. Provođenje sanacijskih aktivnosti, prvenstveno voda, ćemo postići osnivanjem Centra za vode krša za koji smo predvidjeli sredstva i ove godine se nadamo početku provedbe. Imamo i sustav zbrinjavanja otpada kakav u Hrvatskoj ne postoji, mislim na regionalni centar ‘Bikarac’ te na odlagalište Mala Promina. Što se tiče poduzetništva tu smo podigli kreditni potencijal sa dosadašnjih 30 na 45 milijuna kuna i time su naši poduzetnici dobili pristup svježem kapitalu – naglasio je Jelić u svojoj čestitci prilikom koje je i prikazao prigodni film o županiji.

Sjednici je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je istaknuo kako mu je velika čast biti pozvan i izrazio je zadovoljstvo što je sjednica u Kazalištu koje je njemu posebno u srcu.

– Nikad nisam bio ovdje kao privatna osoba, već kao političar, nekad malo i sektaški nastrojen, ali onda je bilo drugo vrijeme. Nisam došao dijeliti savjete niti ih ima za vas jer pretpostavljam da sami znate najbolje što vam je činiti. Napredak grada, konkretno Šibenika, je očit, živi se kvalitetnije. Grad se prilagođava onome što mu je sudbina, a to više nije teška industrija već idete u prostore u kojima se zarađuje više novaca, da budem otvoren. I nadam se da ćemo od ove županije napraviti mjesto u kojem je poželjno živjeti i na kojem će nam ljudi, nije najzdravije rečeno, ali zavidjeti. Ne dolaze ljudi iz zapadne Europe samo da bi uživali u suncu i moru, toga ima svugdje, nego zbog nečeg posebnog. Čuvajte prirodu – zaključio je Milanović.

Uslijedila je potom i dodjela nagrada županije, tako su Grb Šibensko-kninske županije dobili profesorica povijest Jasminka Paić zbog iznimnog doprinosa na očuvanju baštine Domovinskog rata, a osobito bitke Rujanski rat te dugogodišnjeg doprinosa obrazovanja učenika. Grb županije posthumno je dobio Krste Marko Aras zbog doprinosa razvoju društvenih odnosa te gospodarskih i sportskih djelatnosti, a nagradu je preuzela njegova supruga Zdenka. Nagradu je posthumno dobio i mons. Nikola Dučkić za zbog zasluga na duhovnom i vjerskom polju, kulturi i ekumenskom dijalogu. Nagradu Šibensko-kninske županije dobila Udruga 1. A satnije 113. brigade ZNG zbog očuvanja sjećanja na djelo i junaštvo njihovih pripadnika i Domovinskom ratu, kao i zaštiti prava te brizi za članove udruge.

U ime svih nagrađenih skupu se obratila i svima zahvalila Jasminka Paić, naglasivši kako je lijepo kad se prepozna rad pojedinca koji doprinosi razvoju svoga zavičaja, rekla je “Velika mi je čast da se zahvalim u ime svih nagrađenih. Hvala svima, od institucija do građana, što su nas prepoznali. Za boljitak zajednice radimo iskreno i punim srcem te tako oplemenjujemo svoj zavičaj. Promoviramo tako našu kulturnu baštinu, prirodne ljepote i promoviramo vrijednosti Domovinskog rata. Vrijednosti koje je vrlo važno prenositi mladima. Treba im poručiti da ne zaborave žrtvu branitelja.”

Ivica R./Šibenski portal