Danas popodne je Nacionalni stožer izvijestio je da je u Hrvatskoj 15 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 128. Tri pacijenta imaju težu kliničku sliku te su na respiratoru, izvijestila je Alemka Markotić.

Načelnica Kriznog stožera Maja Grba Bujević kazala je kako imamo 15 novih pozitivnih slučajeva, što je ukupno 128 slučajeva. Pet je izliječenih, testirano je 1779 uzorka, kazala je Grba Bujević.

Alemka Markotić kazala je kako će ljudi morati ozbiljno shvatiti da je situacija sve ozbiljnija, imamo veći broj oboljelih. Tri osobe su teško bolesne te se nalaze na respiratoru, istaknula je Markotić. “Ne možemo raditi bez partnerstva s ljudima”, dodala je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako nije potvrđena informacija da na Lošinju ima infekcije.

Nisu zaražena tri pacijenta u KB Dubrava, a ravnatelj u Klaićevoj bolnici je uveo posebne mjere koje mi možemo jedino pohvaliti, u skladu su s ozbiljnosti situacije, istaknuo je Capak.

Ministar Božinović kazao je kako se ozbiljno razmatra ograničavanje javnog prijevoza, kao i međugradskog prijevoza. “S obzirom na ove analize koje smo dobili od stožera na lokalnim razinama, intenzivno razmatramo mogućnost ograničavanja javnog i međugradskog prijevoza i autobusima i vlakovima. Taksi službu zasad ne bismo dirali jer epidemiolozi nalaze da to još nije u toj mjeri ugroženo”, kazao je ministar.

“Ako netko s rješenjem za samoizolaciju ode u ljekarnu, to je neopisivo neodgovorno”, dodao je ministar Božinović.

Premijer Plenković obišao je šatore koji su postavljeni ispred KBC Dubrava te je nakon toga dao izjavu medijima. Zahvalio je ministru zdravstva Berošu i ravnatelju KBC-a Dubrava.

“Čitava bolnica će biti respiratorni centar za tretiranje pacijenata u slučaju širenja epidemije Covida-19 i čestitam na učinkovitosti”, kazao je premijer. “Mi upravljamo krizom, ne upravlja ona nama”, kazao je.

Ministar Beroš kazao je sljedeće: “Prije mjesec i pol uspostavili smo kontakt s određenim šeikom koji želi ostati anoniman i koji je ponudio pomoć, do realizacije dolazi danas.”

“Učimo na postupcima drugih. Vidjeli smo na primjeru Italije da se u hodu moramo transformirati. Zato se ovako organiziramo. Imamo točno planove kad se kapaciteti Klinike za infektivne bolesti popuni, počinje punjenje ovih kapaciteta, a nadamo se da neće biti razmjer takav da ćemo iskoristii sve spomenute mogućnosti,” dodao je ministar Beroš.

“Stiže 11,5 tona maski za lice”, kazao je ministar Beroš odgovarajući na pitanje novinara.