Foto: Screenshot RTL

Danas će se u Ndoli održati još jedno ročište za osmero Hrvata koji su već šest mjeseci zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom. Prošlotjedna ročišta prebačena su na ovaj tjedan, a nakon što je propalo ročište održano u srijedu, postoji mogućnost da osmero optuženih Hrvata danas bude oslobođeno.

Naime, prema dostupnim informacijama, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da više neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka, već bi se trebali izdati uhidbeni nalozi, a, prema riječima sutkinje, daljnjih odgoda nakon petka neće biti.

Ako tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti a da se obrana uopće ne prezentira, što bi značilo da su parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

Ipak, hrvatski odvjetnici upozoravaju da je kazneni zakon u Zambiji u potpunosti drugačiji u odnosu na hrvatski ili bilo koji europski pa je stoga potrebno biti vrlo oprezan pri donošenju bilo kakvih zaključaka prije okončanja ročišta.