Danas napokon bura – na moru i sunčan dan, a na kopnu oblačan

0
0
Foto: HRT

Premda malo hladnije nego prošlih dana,
i početkom novoga tjedna nastavlja se relativno toplo vrijeme,
tijekom kojeg se još uvijek neće zamjetnije koristiti toplana,
ali bi ipak moglo nahladiti se poneko osjetljivije tjeme.

I pritom će na moru biti uglavnom po buri suho i sunčano,
što ovoga studenoga diljem Jadrana još nije dano.
A većinu će kopna, pa i na Trgu prosvjednike,
pratiti uglavnom oblačne nebeske slike.

Vjerojatnost dugotrajnijeg sunčanog vremena u meteorološkom smislu vrlo je mala,
ali je odluka koja će dovesti do razvedravanja druge vrste vjerojatno već pala.

Stoga, kad nam ove godine sveta Kata
neće donijeti snijeg na vrata,
valjda će “prosvjetarima” povećanje koeficijenata,
pa makar i na više rata!

Već od srijede ide nova meteorološka južina,
i za studeni još izraženija toplina.
Naravno, i nova, dodatna oborina.

Stoga će ovaj mjesec biti kao rijetko koji,
koji se već sada u nekim mjestima najkišovitijim broji,
a i po temperaturi će biti odviše u “plusu”,
ponegdje čak ni s jednim danom u “minusu”…

Ako niste vični dosadašnjoj rimovanoj prognozi,
u nastavku slijedi razumljivija – u uobičajenoj prozi…

Ponedjeljak: napokon bura – na moru i sunčan dan, a na kopnu oblačan

U prvom će dijelu ponedjeljka na istoku Hrvatske prevladavati oblačno, osobito u Posavini i Podravini i maglovito. Poslijepodne su sunčana razdoblja vjerojatnija u Podunavlju, gdje će puhati slab do umjeren jugoistočnjak. Jutro prohladno, a dnevna temperatura između 10 i 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo niža, do 9 °C. Magla će mjestimice znatno smanjivati vidljivost, pa budite oprezni u prometu. Bit će oblačno, a samo rijetko može biti slabe kiše ili rosulje, uglavnom u zapadnim predjelima.

Najveća je vjerojatnost za tek malo kiše u gorskoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati oblačno, ujutro i maglovito, a magla se osobito po kotlinama može i dulje zadržati. Duž obale sjevernog Jadrana će zapuhati bura, podno Velebita lokalno i s olujnim udarima, koja će donijeti stabilnije i sunčanije vrijeme, uz dnevnu temperaturu od 16 do 18 °C.

Podjednaka dnevna temperatura bit će i u Dalmaciji, a jutarnja oko 8 °C u unutrašnjosti te između 13 i 16 °C na obali. Prevladavat će sunčano, uz većinom umjerenu buru, prema otvorenom moru i jaku. Stoga će i more biti umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske bura će biti najslabija, poslijepodne će čak nakratko ponegdje opet zapuhati i jugo, uz koje će i dalje biti razmjetno toplo, do 20 °C. Uz promjenljivu naoblaku, moguća je i mjestimična kiša, osobito u Konavlima, a na moru i poneka pijavica.

Utorak podjednak ponedjeljku, a u srijedu opet jačanje južine…

“Na kopnu će i u utorak prevladavati oblačno, ponegdje i maglovito, uz mogućnost za malo kiše ponajprije u gorju. Od srijede uz jugozapadnjak, magle će biti sve manje, ali zato će kiša biti sve češća. No, s povremenim sunčanim razdobljima, opet će malo porasti dnevna temperatura, osobito sredinom tjedna.

U utorak pak posvuda na Jadranu sunčanih sati neće manjkati, ali stabilno vrijeme kratko će potrajati. Već u srijedu okreće na jugo, s kojim opet dolazi više oblaka i povremena kiša, pa će studeni završiti promjenljivim vremenom. I temperaturom znatno iznad prosjeka, i jutarnjom i dnevnom – kao što je to bilo i u dosadašnjem dijelu ovoga nimalo tipičnog studenog.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.