Danas pravi zimski dan

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Prodori hladnog zraka u ovom dijelu godine rijetko su kome priželjkivani i voljeni kao “dražesni pupoljci svibanjski”, ali ne bi trebali biti iznenađujući jer nisu odviše neuobičajeni. Dapače, čak i kasnije u mjesecu, a ne samo na njegovom početku kao sada. Uostalom, zbog toga su naši stari prozvali “ledenim svecima” imendane svetaca rimokatoličke crkve početkom drugog svibanjskog desetodnevlja. No, ima ih koji imaju “selektivno pamćenje” i kao u pjesmi – “pamte samo sretne dane“, pa bi i početak ovoga svibnja mogli proglasiti kao nikad doživljeni i slično, premda se u bazama meteoroloških podataka nalaze i hladniji svibanjski dani, čak i potkraj mjeseca. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, primjerice, 28. svibnja 1957. je najkasniji dan poslije zime, a prije rujna, s najvišom dnevnom temperaturom zraka nižom od 10 °C na toj postaji. A iste je godine u Maksimiru, 6. svibnja izmjerena najniža najviša dnevna tempratura u svibnju – samo 6,3 °C. Istoga je pak dana 2003. godine izmjereno čak 32,2 °C – nije najviša svibanjska temperatura u Maksimiru, ali ni puno niža od nje…

Sve napisano ne umanjuje mjestimičnu hladnoću ove nedjelje, koja je u nekim mjestima bila hladna kao malo koji peti dan svibnja! Posebice njezino poslijepodne. Relativno hladno bit će i u ponedjeljak, mjestimice čak i hladnije nego u nedjelju. No, možda nekima utješno – ova dva dana u mnogim će kopnenim krajevima vrlo vjerojatno biti najhladniji dani ovoga svibnja.

Osim hladnoće pojačane vjetrom i čestom kišom, u gorju je padao – i još će padati – i snijeg, pa će ga tijekom ponedjeljka biti više nego u nedjelju navečer – na Sljemenu 1 cm, Pargu 2, Zavižanu 7 cm. Poneke pahulje može biti i blizu mora, pa čak i na nekim otocima jer će puhati često jaka, ponegdje i olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima. No, na južnom će dijelu još biti i juga i jugozapadnjaka.

U noći na utorak slijedi razvedravanje i slabljenje vjetra pa je u utorak i srijedu ujutro na kopnu pri tlu moguć mjestimičan slab mraz, ali i porast dnevne temperature zraka, uz barem djelomice sunčano vrijeme.

Stabilizacija atmosfere bit će kratkotrajna. Već tijekom srijede kreće nova južina – pad tlaka, jugozapadnjak i jugo, a do kraja dana i tijekom četvrtka opet i kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom, koji neće sasvim izostati ni u nastavku novoga tjedna…

Ponedjeljak – relativno hladno i vjetrovito, česta kiša, ponegdje i snijeg…

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom. Na dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka i vrlo jaka bura, prema jugu istočnjak i jugo. More umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka ujutro između 9 i 13 °C, u unutrašnjosti oko 5 °C, a poslijepodne između 12 i 16 °C.

Promjenljivo s kišom i grmljavinom bit će i na jugu Hrvatske. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će oslabjeti i postupno prema kraju dana okrenuti na buru. Temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 °C.”

U utorak i srijedu sunčanije i danju toplije, ali ujutro ponegdje mraz. U srijedu južina pa opet…

“Prema sredini tjedna na kopnu barem djelomice i danju toplije. Ujutro po kotlinama gorskih krajeva, ali i ponegdje na sjeverozapadu može biti slabog mraza. U četvrtak novo naoblačenje s kišom uz porast jutarnje, te manji pad poslijepodnevne temperature zraka.

I na Jadranu pretežno sunčano, u srijedu uz više oblaka prema kraju dana pa će u četvrtak biti povremene kiše, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. Od petka ponovno sunčanije i još malo toplije. Puhat će sjeverozapadnjak koji će u srijedu okrenuti na jugo, u četvrtak i jugozapadnjak, a u petakponovno na sjeverozapadnjak.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko – Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vidović Krišto i Vrkljan o dolasku Pupovčevih birača, koroni i testovima..

PISMO PLENKOVIĆU ZBOG NJEGOVOG PRIVILEGIRANJA PUPOVČEVIH BIRAČA I DISKRIMINIRANJA HRVATSKIH I EU GRAĐANA Poštovani gospodine Plenkoviću, Sa zaprepaštenjem smo primili vijest...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img