18/06/21

Danas prijepodne djelomice sunčano, uz više oblaka poslijepodne

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U skladu s prognozama, u četvrtak je u većini kontinentalne Hrvatske i sjevernog dijela Jadrana jutro bilo najhladnije u ovogodišnjemu studenome, a i posljednjih mjeseci, još od ožujka, pri čemu je ponegdje, kao primjerice u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Pazinu temperatura zraka bila čak oko 5 °C niža od prosječne za kraj studenoga.

U petak će biti uglavnom još malo hladnije te većinom suho. Od vikenda će temperatura zraka ponovno rasti pa će početkom prosinca biti iznadprosječno toplo. Uz promjenljivu naoblaku bit će povremene mjestimične oborine, koje se još u nedjelju na kopnu ponegdje mogu smrzavati na hladnoj podlozi.

Osim temperature zraka u meteorološkim kućicama DHMZ-a na 2 metra visine zanimljivo je spomenuti kako je pri tlu još hladnije, često uz mraz. U četvrtak je na 5 cm iznad tla najniža temperatura zraka uKarlovcu, Ogulinu, Pazinu i Zagrebu, te na Pargu i Zavižanu bila čak -11 °C. Minusa je pri tlu bilo i blizu mora – u Poreču -7 °C, a u Rijeci čak -8 °C. Bit će i u petak!

Unatoč hladnijim posljednjim danima i u mnogima mjestima temperaturi zraka niskoj kao rijetko kada potkraj studenoga – i ovaj će mjesec diljem Hrvatske biti topliji od prosječnog. Štoviše, ponegdje će čak biti među najtoplijim 11. mjesecima u povijesti mjerenja. Uostalom, takva će nam biti i cijela ova godina, pa su stoga i Hrvatska i šira okolica posebno izdvojene u privremenom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije za 2018. godinu, čiji se prijevod na hrvatskom jeziku nalazi na internetskim stranicama DHMZ-a. A iznadprosječne topline bit će i početkom prosinca.

Petak – relativno hladno, ponegdje slabe oborine

U Dalmaciji prijepodne barem djelomice sunčano, uz više oblaka poslijepodne. Puhat će većinom slab do umjeren istočnjak i jugo, uz obalu još ujutro ponegdje slaba bura. More malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 0 °C, uz obalu između 2 i 7 °C, a najviša dnevna uglavnom od 7 do 12 °C.

I na jugu Hrvatske djelomice sunčano, uz više oblaka poslijepodne i navečer, kad može pasti i poneka kap kiše. Uz obalu će puhati slaba bura i istočnjak, a na otvorenome moru navečer umjereno jugo. Temperatura zraka ujutro od 6 do 8 °C, u unutrašnosti i samo oko0 °C, a poslijepodne između 9 i 12 °C.

Od vikenda – promjenljivo, porast temperature, ponegdje oborine

U subotu i nedjelju će u kopnenom području sunčanih razdoblja biti manje nego u petak, a u gorskim krajevima moguće su i slabe oborine, koje se mogu smrzavati na hladnoj podlozi – u subotu snijeg, u nedjelju većinom kiša. Do nedjelje hladno, osobito u noći i ujutro, pa je moguća poledica. U novome tjednu toplije, uz promjenljivu naoblaku i mjestimičnu kišu, te slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

Na Jadranu promjenljivo. U subotu će najprije na sjevernom dijelu ponegdje biti kiše, a od nedjelje i u južnijim krajevima. Uz povremeno umjereno jugo i istočnjak bit će sve toplije, osobito prema sredini tjedna.”

Izvor: HRT

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Komarci ih ne podnose: Ove biljke otjerat će insekte

Ako ne želite koristiti neke kemikalije kako bi se riješili komaraca, možete posaditi neke biljke koje će vam u...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img