Danas relativno toplo i većinom sunčano

0
1
Foto: HRT

Iznadprosječno se toplo razdoblje nastavlja i sljedećih dana, do ponedjeljka i dalje suhih i pretežno sunčanih, gdjekad čak i vedrih, uz često maglovita jutra, pa i cijela prijepodneva, a sve je vjerojatnije da bi onima koji sljedeći tjedan putuju kroz Gorski kotar i Liku, posebice u više predjele, bilo dobro staviti zimske gume i prije zakonske obaveze.

A kad nam već najviša poslijepodnevna temperatura zraka prošlih dana i tjedana ne pokazuje u kojem smo godišnjem dobu, to ponegdje i povremeno barem čini najniža jutarnja, koja je gdjekad čak niža od prosječne za ovaj dio godine, kao primjerice u četvrtak u Sinju, gdje je izmjeren samo 1 °C. Ili 2 °C u Gospiću. Istodobno na Zavižanu je bilo 11 °C, a na Sljemenu čak 14 °C! Više od prosječne najviše poslijepodnevne. Poslijepodne je pak u Gospiću bilo čak 24 °C, u Kninu i 27 °C, a dnevni porast temperature veći od 20 °C bio je i još ponegdje. Zanimljivo je spomenuti i da je na Sljemenu – meteorološka postaja DHMZ-a Puntijarka – već četvrti dan u nizu temperatura bila viša od 19 °C – u srijedu čak 22,7 °C, što je novi listopadski rekord.

Dakle, neki su rekordi već “pali”, a neki će još do ponedjeljka, na jugu čak i kasnije.
A poslije u stilu: “something completely different” – iznenadit će se tko pripravan nije.
Ma je li se to netko željan za doba godine “normalnog” vremena smije?!

Petak: i dalje relativno toplo i većinom sunčano, uz maglu

U Dalmaciji i viša, u unutrašnjosti uz vedrinu opet i oko ljetnih 27 °C, a ujutro gdjegod uz maglu i samo 1 do 6 °C. Vjetar slab do umjeren – najprije jugo, zatim sjeverozapadni, uz obalu mjestimice i jugozapadni, uz koje će more i na jugu našeg dijela Jadrana biti malo do umjereno valovito, temperature oko 22 °C. A zrak će se poslijepodne zagrijati na 24 °C do ponegdje u unutrašnjosti vjerojatno i 27 °C.

Do ponedjeljka posvuda stabilno, zatim promjenljivo, hladnije…

Na Jadranu će od utorka biti promjenljivije i hladnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom – te vjetrovitije, uz mogućnost i jake bure. Do tada – nastavak pretežno sunčanog vremena, za vikend često i vedrog, samo rijetko uz sumaglicu i maglu, uglavnom u nedjelju na zapadu Istre. Bit će i dalje relativno toplo, ali od nedjelje sve manje. Uostalom, druga dva listopadska desetodnevlja topla su kao rijetko koja u znanoj povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje vrlo vjerojatno i rekordna. Dobro za turističku posezonu, ali je li baš i za sve drugo?, pita se Zoran Vakula za HRT.