Foto: X

To je jedna manifestacija koja služi da pokaže Vučićevu moć. To je u skladu s onim što njegov ministar Vulin govori, da je Vučić predsjednik svih Srba na svijetu, rekao je za HRT profesor na beogradskom sveučilištu Žarko Korać komentirajući jučerašnji Svesrpski sabor. Ustvrdio je kako događaj podsjeća na Sjevernu Koreju – piše HRT

– To je svakako jedna manifestacija koja služi da pokaže Vučićevu moć. To je u skladu s onim što je njegov ministar Aleksandar Vulin govorio – da je on (op. a. Aleksandar Vučić) predsjednik svih Srba na svijetu, rekao je.

Ustvrdio je kako Vučić ima dodatni motiv za organizaciju sabora.

– Kič način koji podsjeća na Sjevernu Koreju. Bit će narodna kola, 45 organizacija će izvesti narodne igre, a bit će i vatromet. Ide dalje od Miloševića, u Sjevernu Koreju, to je taj tip vođa, pojasnio je.

– Podsjeća na jednu strašnu formulaciju iz povijesti: jedan narod, jedna zemlja, jedan vođa. Vidim da je obične, neškolovane ljude to drmnulo. Dakle, to on radi prije svega zbog sebe, da je neprikosnoveni lider i poruka zapadu. On zna da njegov utjecaj u regiji slabi, nije jači, nego slabi, ustvrdio je.

– U Crnoj Gori trenutno najviše promijeniti političku situaciju, i moramo reći – dosta uspijeva, priznao je.

“Delegacija Srba iz Hrvatske nije došla”

– Delegacija Srba iz Hrvatske nije došla, koliko znam, kazao je.

Osvrnuo se i na predsjednika RS-a Milorada Dodika koji najavljuje odcjepljenje ovog entiteta od BiH.

– Zapad neće dopustiti raspad BiH, jer prošli put kad su pokušali – 100 tisuća ljudi je umrlo, rekao je.

– On je dva puta jedva izabran za predsjednika tamo. Jedva je imao 50 posto glasova, drugi put je pitanje je li imao. U RS se on tom naracijom pokriva za užasnu korupciju vezano za njega osobno. To znaju svi u RS-u. To ga kao političara diskreditira, dodao je.

Bošnjačke stranke Svesrpski sabor nazvale oživljavanjem Miloševićeve politike

Dvije vodeće bošnjačke stranke Narod i pravda i Stranka demokratske akcije nazvali su Svesrpski sabor održan dan ranije u Beogradu oživljavanjem Miloševićeva projekta koji je bio izvor rata i agresije.

– Ovakav skup ustvari predstavlja buđenje projekta Slobodana Miloševića i nastavak jedne hegemonističke politike Srbije prema svojim susjedima. Takva politika ugrožava mir, stabilnost i čini nemogućom bilo kakvu regionalnu suradnju između neovisnih i suverenih država na temelju poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od država, priopćili su iz Naroda i pravde, stranke kojoj je na čelu Elmedin Konaković koji je i šef bosanskohercegovačke diplomacije. 

Na sinoć završenom Svesrpskom saboru kojemu su nazočili predstavnici Srbije i srpski dužnosnici iz bh. entiteta Republike Srpske i Kosova pozvano je na očuvanje vitalnih nacionalih ciljeva i slobode. Istaknuta je neodvojivost Kosova od Srbije te privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu za BiH, a osuđeno je svako njegovo kršenje.

Iz Naroda i pravde su svejedno taj skup ocijenili prijetnjom miru na Balkanu i BiH.

Najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića, koja se nalazi u oporbi, pozvala je na reakciju međunarodne zajednice, nazivajući skup u Beogradu otvorenom prijetnjom.

Poruke iz Beograda i jasna potpora Moskve su upozorenje i SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim silama koje stoje iza Daytonskog mirovnog sporazuma. Srbija očigledno ne poštuje sporazum i morala bi nedvosmisleno biti upozorena na posljedice koje iz toga proizilaze”, priopćili su iz SDA. – donosi HRT

U među vremenu srbijanska X-zajednica zbija šale s ovim Vučić-Dodikovim skupom, a izdvojili smo ovaj komentar koji je ovo druženje Srba nazvao “Dani laktaša u Beogradu!”