Foto: hrvatski paraolimpijski odbor

Hrvatska reprezentacija u parakarateu ostvarila je sjajne rezultate na Europskom prvenstvu koje je održano u španjolskom gradu Guadalajari.

Daniela Topić je obranila zlato u katama (K-22) za osobe s intelektualnim poteškoćama, dok je Stipe Barić u muškoj kategoriji (K-22) bio treći.

U istoj kategoriji Roko Boduljak je bio peti nakon što je u borbi za broncu izgubio od klupskog kolege iz KK Alfa, Barića, dok je Josip Šteko u kategoriji slijepih i slabovidnih (K-10) bio peti.

Za 21-godišnji Danijelu, članicu Karate kluba Alfa ovo je treća uzastopna medalja na europskim prvenstvima.

Prije dvije godine u Poreču je bila treća, potom je prošle godine osvojila zlato u turskom Gaziantepu, a sada je obranila europsku titulu u Guadalajari.

Za izvedbu svoje kate u finalu je dobila je ocjenu 39.0, dok je druga bila Srpkinja Tijana Stamenović (35.8). Bronce su bronce pripale Mađarici Katarini Szabo, te Španjolki Andrei Matari.

“Super sam zadovoljan. Ostvarili smo veliki pomak. Ovo je povijesni rezultat za hrvatski parakarate,” naglasio je v.d izbornika Danijel Kufner.

“Danijela je bila sjajna, pomela je konkurenciji i obranila zlato. Stipe Barić je kao 16-godišnji debitant na velikim natjecanjima u snažnoj konkurenciji osvojio broncu nakon što je u borbi za medalju bio bolji od svog klupskog kolege. Šteko je također bio blizu odličja, malo je nedostajalo, no zbog sustava ocjenjivanja je bio peti,” dodao je Kufner.

Ovo je tek drugi put da je Hrvatska u parakarateu osvojila dvije medalje na jednom EP-u. Prije devet godina na EP-u u Bremenu bronce su osvojili Ivica Vuković i Ivana Bilić.

Ove godine parakarataše očekuje i nastup na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti u listopadu, priopćili su iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora

anita m.