Delija Orešković optužila branitelje da su sudjelovali u krađi, dok je ministar Medved govorio oko 60 tisuća branitelja bez posla i stalnih primanja

  0
  635
  Foto: Sabor.hr

  Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u četvrtak u Saboru kako je u evidenciji oko 60 tisuća branitelja koji nisu zaposleni i nemaju stalna primanja te najavio povećanje osnovice za određivanje naknade za nezaposlene.

  Opravdano se može zaključiti da se dio tih branitelja nalazi u riziku od siromaštva, rekao je Medved predstavljajući Saboru izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

  Nadalje, dodao je kako se stoga predviđa da se naknada za nezaposlene branitelje određuje od osnovice koju određuje Vlada, a koja će biti veća od do sada korištene osnovice.

  Rad do pola radnog vremena uz obiteljsku mirovinu

  Mijenjaju se i odredbe iz mirovinskog osiguranja kako bi se branitelje čim duže zadržalo u svijetu rada, odnosno omogućilo im se da rade uz mirovinu, tako će branitelji koji primaju iznos najniže mirovine moći raditi do pola radnog vremena uz puni iznos najniže mirovine.

  Branitelji s invalidskom mirovinom zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti, moći će raditi do pola radnog vremena i primati punu invalidsku mirovinu. “I do sada su mogli raditi puno ili pola radnog vremena, ali im se iznos mirovine smanjivao za trećinu. Sada će se smanjivati za trećinu samo ako branitelj radi puno radno vrijeme”, pojasnio je Medved.

  Do pola radnog vremena, uz primanje punog iznosa obiteljske mirovine, moći će raditi i članovi braniteljskih obitelji koji primaju obiteljsku mirovinu, najčešće supruge. Do sada nije postojala mogućnost rada uz primanje obiteljske mirovine, a u slučaju zaposlenja, mirovina se obustavljala, naveo je ministar.

  Trajna briga o braniteljima

  Predloženim izmjenama Zakona stvara se pravna osnova za osnivanje braniteljskih centara kao ustanove za pružanje dugotrajnog smještaja branitelja, s obzirom na činjenicu da ih je sve više nemoćnih i u samačkim kućanstvima, a donose i novi model određivanja osnovice za ostvarivanje prava iz zakona.

  Sada se osobna invalidnina i druga prava određuju u postotku od proračunske osnovice, čiji iznos nije mijenjan od 2001. godine. Slijedom toga, iznosi prava hrvatskih ratnih vojnih invalida, drugih prava po osnovi oštećenja organizma ili gubitka člana obitelji – isti su 22 godine, dok su istodobno rasli iznosi prosječne neto plaće i troškovi života rasli, kazao je ministar.

  Naveo je kako je prosječna neto plaća u pravnim osobama lani bila 7.653 kune. Mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu proširuje se na sve ratne vojne invalide Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima se u postupku vještačenja u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti.

  Dio izmjena Zakona odnosi se i na pripadnike HVO

  Predviđena je i mogućnost ostvarivanja prava na troškove ukopa za umrle pripadnike HVO koji su u trenutku smrti imali hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj.

  Medved ističe i kako je politika vrednovanja uloge hrvatskih branitelja u društvu i brige za njih, vidljiva od prvog dana mandata Plenkovićeve vlade, te kako su sredstva za branitelje za ovu godinu gotovo 30 posto veća u odnosu na 2016.

  Za 2024., na razdjelu Ministarstva hrvatskih branitelja bit će osigurano 159,6 milijuna eura, najavio je.

  Raspisala bi posebnu nagradu u stostrukom iznosu

  Dalija Orešković iz Centra javila se za riječ, pa poručila: “Hrvatski branitelji moraju dobiti sve što im pripada za zasluge iz Domovinskog rata. Ove izmjene i dopune podržavamo, no unatoč tome neke stvari nedostaju, pa ću ja predložiti dva amandmana”.

  “Prvim amandmanom dodjeljuje se poseban bonus za onu skupinu branitelja koja je pokazala podršku HDZ-u, jer bez toga sve ove pljačke koje su opustošile Hrvatsku više od ratnih razaranja, ne bi bile moguće”, sarkastično je predložila Orešković.

  Drugim amandmanom kaže da će posebnu nagradu u stostrukom iznosu najviše braniteljske mirovine dobiti svaki branitelj koji se javno pobuni protiv ove mafijaške pljačke koju provodi HDZ i ujedno će dobiti orden časti branitelja domovinskih vrijednosti u miru.

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here