Foto: Pixabay

Pušači su najčešće žrtve raka pluća i zbog svoje navike moraju više paziti na svoje zdravlje, a postoji određena hrana koja može pomoći u ‘čišćenju pluća’ te djeluju blagotvorno na taj važan organ.

Od broja umrlih ljudi u odrasloj dobi, svaki deseti je pokojni zbog dijagnoze upale pluća – opake bolesti koja najčešće pogađa pušače. Istraživanja pokazuju kako nastanku raka najčešće prethode brojne prehodane infekcije, kronični bronhitis te naravno dugotrajno uživanje u toj nezdravoj navici, piše 24 sata.

Ako ne možete prestati pušiti ili barem smanjiti pušenje, svakako bi trebali voditi više računa da druge životne navike učine zdravijima te tako barem malo umanje štetu od pušenja. To mogu učiniti usvajanjem redovitih navika tjelovježbe, kao i zdrave prehrane. Stručnjaci su izdvojili ovih 10 namirnica koje imaju blagotvorni učinak na pluća te ih na neki način ‘čiste’:

1. Grejp
Konzumiranje jednog do četiri grejpa tjedno smanjuje šansu od raka respiratornih organa.

2. Brazilski oraščići
Brazilski oraščići bogati su selenom i vitaminom E i smanjuju rizik od raka pluća.

3. Luk
Antioksidansi prisutni u luku čiste pluća od toksina izazvanih pušenjem.

4. Voda
Pijte osam čaša vode dnevno

5. Sok od mrkve
Popijte 300ml soka od mrkve dok doručkujete.Sok od mrkve pomaže alkaliziranju organizma.

6. Đumbir
Đumbir pomaže u uklanjanju sluzi koja nastaje unošenjem mliječnih proizvoda, pšenice i soje. Također sadrži i antioksidanse koji će ukloniti toksine izazvane pušenjem.

7. Biljni čaj
Biljni čaj će potaknuti vaša crijeva da ‘se riješe’ toksina.

8. Sok od brusnice
Pijte svakog dana 400ml soka od brusnice prije odlaska na spavanje. Ovaj sok eliminira bakterije u plućima koje izazivaju infekcije.

9. Sok od ananasa
Pijte 300ml cijeđenog soka od ananasa jer sadrži antioksidanse koji su korisni za naš respiratorni sustav.

10. Topla voda i limun
Iscijedite dva limuna u toplu vodu i popijte prije doručka.